Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Cushings syndrom

Cushings syndrom uppkommer till följd av långvarigt förhöjda kortisolnivåer i blodet. Den vanligaste orsaken är så kallad exogent Cushings syndrom som beror på att kroppen tillförts kortisol utifrån genom exempelvis mediciner.


Uppdaterad den: 2021-09-22

Annons

Vad är Cushings syndrom?

Cushings syndrom uppkommer till följd av långvarigt förhöjda nivåer av stresshormonet kortisol. Den vanligaste orsaken är så kallad exogent Cushings syndrom som beror på att kroppen tillförts kortisol utifrån genom exempelvis mediciner.

I sällsynta fall beror Cushings syndrom på att kroppen själv producerar för mycket kortisol. Det brukar bero på att en tumör i hypofysen (hormonproducerande körtel på hjärnans undersida) producerar för mycket av ett hormon (ACTH) som stimulerar ökad frisättning av kortisol från binjurarna.

Annons
Annons

Symtom

Typisk klinisk bild vid Cushings syndrom

Stresshormonet kortisol påverkar nästan alla kroppens vävnader och därför finns det många olika symtom vid Cushings syndrom. Symtombilden kan också variera från person till person. Vanliga symtom vid Cushings syndrom är:

  • Ökad aptit och viktökning där det mesta av vikten lägger sig som fett runt magen (central fetma). Armar och ben är ofta smala, och muskelsvaghet förekommer ofta.
  • "Månansikte" och "puckelrygg" är typiska.
  • Ökad hårväxt. Det gäller särskilt kvinnor, som utvecklar manligt behåringsmönster på könsorgan och bröst, samt skäggväxt.
  • Det är också vanligt med blåmärken och blå-lila "ränder", särskilt på magen.
  • Lätt att få infektioner
  • Hudblödningar, tunn hud, akne och dålig sårläkning. 
  • Patienterna blir lättare trötta och utmattade, har ofta ryggsmärtor som kan vara orsakade av benskörhet, och känner sig ofta fysiskt svaga.
  • Det är också vanligt med avsaknad av menstruation, impotens och minskad sexlust.
  • Hos barn kan tillstånden ofta bara märkas genom att de tappar i längd och vikt på sin tillväxtkurva.

Långvarig fysisk eller psykisk stress, hög alkoholkonsumtion eller kraftig övervikt kan ge liknande symtom, men i lägre grad. Detta kallas för pseudocushingsyndrom.

Diagnos

Diagnosen misstänks baserad på typiska symtom och fynd vid läkarundersökningen. Därefter tas hormonprover för att bekräfta diagnosen. Ofta görs dessa undersökningar hos en specialist inom hormonsjukdomar (endokrinolog). Även röntgenundersökningar kan bli aktuellt.

Annons
Annons

Behandling

Målet med behandlingen är att normalisera kortisolnivåerna i kroppen. Detta minskar symtomen och förebygger eventuella komplikationer. Om orsaken till tillståndet är överkonsumtion av kortisoninnehållande läkemedel trappas dessa ut.

Om orsaken är en hormonproducerande tumör är behandlingen i första hand kirurgisk.  Ofta innebär det att man tar bort en tumör vid hypofysen eller ibland tumör vid binjurarna. Efter en sådan operation behövs tillskott av kortison. Strålbehandling och tillägg av läkemedel kan också bli aktuellt.

Prognos

Utan behandling finns ökad risk för en rad komplikationer. Förhöjt blodtryck och därmed hjärt- och kärlsjukdomar utvecklas ofta. Det är också högre risk för utveckling av diabetes och benskörhet. Lågt kaliumvärde kan ge högt blodtryck och onormala hjärtrytmer. En annan komplikation till Cushings sjukdom är depression.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.