Nattkissare lider i det tysta

Över hälften av alla svenskar över 50 år tvingas gå upp för att kissa en eller flera gånger per natt. Nästan hälften av alla nattkissare söker inte vård.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2013-04-29
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Det visar resultat från Netdoktors pågående upplysningskampanj om nattkissning (nokturi). Närmare hälften av dem som tvingas gå upp och kissa flera gånger per natt undviker att söka läkarhjälp. Många känner inte till att nattkissning kan behandlas och en del känner skam inför att ta upp problemet. 

– Tyvärr är det många som tycker det är pinsamt att prata om och därför tar man inte upp det med sin läkare. Många tror också att det hör till livet att gå upp på natten och kissa, men det gör det inte. För de allra flesta finns det effektiva läkemedel som minskar urinproduktionen, säger Aino Finau Jonasson, gynekolog och överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge, till Svenska Dagbladet. 

Delresultat från Netdoktors upplysningskampanj HarDuNattkissat.se, visar tydligt att nattkissning är ett vanligt förekommande problem. Undersökningen visar att de flesta vuxna med nokturi är uppe och kissar två-tre gånger varje natt och den störda nattsömnen orsakar en rad problem. Över 75 procent uppger att de har svårt att somna om och över 80 procent känner sig trötta på dagen.

Annons
Annons

Marcia Shalalvand, nyss fyllda 50 år, har haft problem med nattkissandet så länge hon kan minnas. Något hon trodde var vanligt.

– Tills jag såg det här hos Netdoktor trodde jag att det låg i min natur att vakna efter ungefär fem timmar och känna att blåsan är full och att jag bara måste kissa. Oftast är det väldigt svårt att somna om, det kan ta en bra stund och då blir man väldigt trött på jobbet, säger hon till Svenska Dagbladet.

Störd nattsömn för att du är uppe och kissar fler gånger per natt? Besök då HarduNattkissat.se här

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar wTfa9tmIX 2013-05-29 22:17 (7 år sen)

    Frauen sind genauso Te4terinnen wie Me4nner. Das ist nur locgsih bei einer Emanzipation. Ausserdem schauen Frauen meist weg, wenn ihre Sf6hne auf Jungs stehen. Das ist ihre Taktik. Das Patriarchat steht auf dem Matriarchat. Und ein sauberer Schwanz macht auch sexuell sauber , was Mfcttern ein grosses Anliegen zu sein scheint Ffcr mich gibt es le4ngst keinen Frauenbonus mehr. Aber der natfcrliche Me4nner-Malus ist ein Aergernis!


Annons
Annons
Annons