Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Titti blev fri från nattkissandet – tack vare sin envishet

När Titti, 74 år,  för några år sedan sökte hjälp för sitt nattkissande fick hon känslan av att vårdpersonalen inte tog hennes problem på allvar. Det verkade som att de tyckte att det var normalt för äldre personer att gå på toaletten fem gånger varje natt, berättar hon. Men tack vare sin egen envishet har hon nu blivit fri från nattkissandet.


Publicerad den: 2017-10-24

Titti blev fri från nattkissandet – tack vare sin envishet
Annons

Det var för 7-8 år sedan nu som Titti började vakna på natten för att hon blev kissnödig. Vissa nätter gick hon upp fyra till fem gånger för att tömma blåsan och det var inga småskvättar det handlade om, berättar hon. 

–  Det var ju stora mängder alltså, mer än vad man kissade på dagen. Jag tyckte att jag var vaken varannan timme och jag en sådan person som har svårt att somna om också så nattsömnen hade ju minskat ordentligt, säger hon.  

Titti blev allt mer seg i kroppen och trött på dagarna – och det var inte något som passade en så aktiv pensionär som hon är.  

Man var ju egentligen aldrig utvilad, jag hade sömnbrist helt enkelt, säger hon.  

”Normalt när man är äldre”

När hon pratade om problemet med bekanta var det ofta någon som sa att det var normalt. ”Så blir det när man blir äldre”. Men Titti, som är sjuksköterska i grunden, gav sig inte. Det var något som inte stämde.  

– Jag tänkte att om man är upp fem gånger på natten så kan det ju inte vara normal, säger hon 

Hon började därför söka runt på nätet efter svar och hamnade på Netdoktors sida som handlade om Nokturi (nattkissning). Hon kände igen sig.  Här hittade hon också en urinmätningslista, där man skulle skriva upp hur ofta, vilket klockslag och hur mycket man kissade under dygnet.  

 

– Så jag förde listor under några dygn, och fick klart för mig att det var mer urin på natten än på dagen. Det var fakta.  

GÅ TILL: Urinmätningslistan

Orsaken till ökad urinproduktion  

Den totala volymen av urin som produceras över dygnet ändras inte påtagligt med åren. Däremot ändras fördelningen under dygnet. I unga år är den oftast dubbelt så stor på dagen, men detta ändras sedan med tiden och åldern och blir till en mer jämn produktion över dygnet.  

Om urinproduktionen på natten är mer än en tredjedel av den totala urinvolymen under dygnet anses det som en nattlig överproduktion av urin.  

LÄS MER: Orsak, symptom och diagnos här: Nokturi

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Tog med sig urinmätningslistan till doktorn 

Titti tog med sig urinmätningslistan till vårdcentralen där hon fick träffa en läkare. Från honom fick Titti ett recept på en vätskedrivande medicin som skulle få njurarna att producerar urin på dagen i stället för på natten.  Men det var ingen lösning på problemet, tvärtom, det blev värre.  

– När jag tog det så fick jag ju gå på toalett var tionde minut den första timman. Sedan blev det kanske en gång i halvtimmen, men det var ju så mycket att jag inte kunde gå ut, jag fick ju hålla mig hemma. Då tänkte jag att det inte stämde.  

– Han (läkaren) menade att om jag tar det på dagen så kommer jag inte behöva gå upp på natten, med det var ju ändå samma sak – trots att jag gick så många gånger på dagen.   

LÄS MER: Viktigt söka hjälp för nattligt toalettspring

Läkaren var tveksam till nytt preparat 

Efter 14 dagar slutade hon därför med det vätskedrivande läkemedlet, hon bad då i stället om ett nytt läkemedel som hon hade läst om på nätet. Ett läkemedel som innehåller den aktiva substansen desmopressin, ett kroppsliknande hormon som reglerar urinproduktionen och framförallt minskar den på natten.  

Läkaren var först tveksam till att skriva ut läkemedlet och Titti tror att det berodde på att man måste göra regelbundna återbesök när man äter det.  

Det är väl att de måste ha de här uppföljningarna på patienterna, och det är väl alltid så när det som ska följas upp. Det får nästan patienten hålla koll på själv, man har ett eget ansvar för det här.  

Titti har även frågat på urologmottagningen om de skriver ut läkemedlet, men det gör de inte, menar hon. Hon upplever att man skickas mellan olika instanser inom vården och att det är svårt att veta vart man ska vända sig när man har problem med nattkissande.  

 – Det är svårt att få hjälp med det här, i alla fall på sjukhusen. De hänvisar en till vårdcentraler och då gäller det att man får en doktor som tycker att det här är ett medel som man verkligen ska ha.  

LÄS MER: 5 myter om nattkissning hos barn

”De tyckte att det var normalt” 

Efter lite diskussion så skrev i alla fall läkaren på vårdcentralen ut preparatet som Titti hade bett om och nu är hon fri från sina besvär. När Netdoktor frågar Titti om hon tycker att vården har bra kunskap om nokturi och om hon är nöjd med deras bemötande så svara hon:  

– Jag upplevde det som att de tyckte att det var normalt att man som äldre gick mycket på toa på natten. Men då tog jag ju med mig listorna och stod på mig, säger hon lite stolt.   

Och det var tur att hon gjorde det, för nu har hon återigen fått normal nattsömn.  

– För det mesta så sover jag från det att jag går och lägger mig vid elvatiden på kvällen till sex-sju på morgonen, det är ju ett helt annat liv! Nu är man alert och kliver upp tidigt, säger hon och skrattar varmt.  

Tittis tips till dig som misstänker att du har nokturi: 

  • Ge inte upp hoppet, det finns hjälp att få 
  • Gör en egen urinlista på hur mycket du kissar, dag som natt 

  • Var påläst. Det finns mycket att läsa på nätet om nokutri, sidor och artiklar.  

  • Intala dig själv att det inte är skamligt att bli tvungen att gå upp och kissa på natten – för det är det inte! 

  • Våga prata om det, det är många andra som har det här problemet. 

Av personliga skäl vill huvudpersonen i artikeln vara anonym, Titti heter egentligen något annat.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Anna 2021-05-6 05:48 (3 år sen)

    Desmopressin heter läkemedlet och det nämns både i artikeln och i övriga sidor om nattbuss om man vill ha mer info!
    Kram

  • Avatar Gunnel 2020-10-6 17:49 (3 år sen)

    blev inspirerad av ovanstående berättelse. Jag hade redan tänkt ta med mig en miktionslista till min läkare och föreslå den här behandlingen. Nu blev jag stärkt i mitt beslut.

  • Avatar Tidigare användare 2018-11-26 21:35 (5 år sen)

    Min medicin som iaf. hjälper lite, heter Detrusitol.

  • Avatar Tidigare användare 2018-11-26 20:52 (5 år sen)

    Vad heter medicinen som hjälpte ? Tacksam för svar

  • Avatar Tidigare användare 2018-07-13 19:33 (6 år sen)

    Det är skrämmande att många läkare är slappa och ansvarslösa, de bagatelliserar ofta sjukdomstillstånd av bekvämlighetsskäl

  • Avatar Tidigare användare 2018-05-15 18:42 (6 år sen)

    HEj!
    Varför skrevs inte namnet på den nya medicinen? Vad är syftet med artikeln egentligen?

  • Avatar Tidigare användare 2018-03-28 22:17 (6 år sen)

    Jag är 29 år och måste upp 2-3 gånger på natten och kissa. Jag tänkte först att det var för att jag börjat dricka mer vatten och så pga ändrad kost och träning men provade att vara utan och ingen skillnad.
    Ska försöka göra vätskelistan mer noggrann och urinlista. För roligt att vakna av att vara så kissnödig så man har ont i magen är inte roligt. Har 3 barn så min sömn är redan rubbad sen 8 år tillbaka......

  • Avatar Tidigare användare 2018-03-27 11:24 (6 år sen)

    SKULLE ÖNSKA ATT DET FANNS PÅ HÄLSOKOST
    BETMIGA VAR ENORMT BRA MENhttps://www.netdoktor.se/njurar-urinvagar/nokturi-nattkissning/artiklar/titti-blev-fri-fran-nattkissandet-tack-vare-sin-envishet/ JAG BEHÖVER
    SVAGARE DOS 1TABLETT DAGEN

  • Avatar Tidigare användare 2018-02-19 23:31 (6 år sen)

    Jag går oxå upp varannan timme på natten och kissar mycket.lägger mig ca kl 00 och går upp 08. Men somnar om direkt när jag lägger mig igen. Jobbig detta att hela tiden gå upp. Är 72 år .arbetar och detta har pågått i ca 6år nu. Behöver hjälp tack.

  • Avatar Tidigare användare 2018-02-2 12:54 (6 år sen)

    Hej, varför skriver ni inte namnet på läkemedlet som Titti fick???
    Själv är jag bara 57 år (var 55 när mitt problem började) har gjort urin lista som jag lämnat på vårdcentralen och jag har nokturi, kissar mest på natten, sover så hårt så jag kissar ner både sängen och mig själv trots att jag har sängskydd och blöja, det är pinsamt!
    Går upp 2-3 ggr/natt, är sedan svårt att somna om! Är trött hela dagen.
    Måste alltid tänka på skydd och ta med mig om jag ska övernatta någon annanstans!


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons