Fakta | Inkontinens

Urinläckage hos män

Urininkontinens är ovanligt bland de yngsta männen, men från 60-års ålder ökar antalet fall av inkontinens hos män.

Publicerad den: 2013-09-05
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är inkontinens hos män?

Inkontinens betyder ofrivilligt urinläckage. Tillståndet förekommer i flera olika former beroende på orsaken:

  • Ansträngningsinkontinens: Små mängder urin kommer vid skrattattack, hostning, nysning, lyft eller plötslig rörelse.
  • Trängningsinkontinens: Behovet att urinera uppstår hastigt och utan anledning.
  • Överflödesinkontinens: Blåsan är överfylld (ofta på grund av tömningshinder) och detta leder till små och frekventa urinavgångar samt läckage när man inte urinerar.
  • Reflexinkontinens: Urin börjar automatiskt att droppa när blåsan blir full.

Inkontinens förekommer sällan hos yngre män, om inte missbildningar eller skador föreligger. Från 60–65 års ålder ökar antalet fall på grund av prostatabesvär och förlorad blåskontroll. Hos de äldsta männen är förekomsten lika hög som hos kvinnor.

Orsak

Ansträngningsinkontinens kan uppstå till följd av en prostataoperation, där musklerna i urinröret blir skadade. Detta tillstånd utgör någon till några procent av fallen. Den vanligaste orsaken till trängningsurinläckage är neurologiska sjukdomar som bland annat MS.

Annons
Annons

Trängningsinkontinens beror på att blåstömningsmuskeln är instabil. Detta kan åter bero på infektioner eller förstorad prostata, men har oftast sitt ursprung i bristande hämning på centralnervös nivå.

Så kallad överflödesinkontinens förekommer vid tillstånd där hinder blockerar urinen. Detta förekommer i första hand vid godartad förstoring av prostata, eller vid prostatacancer. Blåsan kommer i dessa fall att överfyllas, och ibland "rinner det över".

Reflexinkontinens förekommer vid neurologiska skador och sjukdomar. Patienter med detta tillstånd har ingen kontroll över urineringen, och urinen kommer när trycket i blåsan stiger.

Annons
Annons

Inkontinens kan också uppträda vid förstoppning, demens, rörelseproblem, vid användning av vissa läkemedel eller vid akut förvirring.

Rabatter för dig som blir prenumerant på Netdoktors nyhetsbrev: Just nu 20% rabatt på värmedynan Heather. Läs mer och ta del av erbjudandet här »

Diagnos

Vid problem med urinläckage, gör läkaren en undersökning av patientens yttre genitalia, ändtarm och prostata. Dessutom görs en allmän undersökning med tanke på eventuell neurologisk sjukdom.

Blodprover och urinprov tas för att upptäcka eventuell infektion, och för att kontrollera njurfunktion eller tecken på tillväxt i prostata.

Behandling

Patienten kan göra mycket själv för att förbättra situationen. En hjälp kan vara blåsträning, det vill säga att man under en period försöker urinera på bestämda tider, till exempel var tredje timme. Man bör undvika att hålla sig för länge, men samtidigt undvika att gå och kissa varje gång som man känner tillstymmelse till behov.

Hjälpmedel i form av blöjor och kateter kan vara en stor hjälp. Om det finns något passagehinder för urinen kan operation behövas. I ett fåtal fall av ansträngningsinkontinens kan det också vara aktuellt att operera in en konstgjord slutmuskel.

Det har provats en del läkemedel mot ansträngningsinkontinens, men de används sällan på grund av mycket besvärliga biverkningar.

Att leva med inkontinens

Inkontinens är mycket vanligt både hos kvinnor och män. Tillståndet upplevs som besvärligt för många, och kan leda till isolering, eftersom man är rädd för luktproblem eller att andra ska upptäcka det.

Många anser emellertid att konsekvenserna av inkontinens begränsas märkbart när man använder sig av bra hjälpmedel och är öppen med besvären.