Fakta | Neurologi

Spinal stenos

Ryggmärgen (medulla spinalis) går från hjärnan och nedöver ryggen. Den skickar ut nerver till varje sida från nacken och ned till korsryggen. Ryggmärgen ligger väl skyddad inne i en kanal i ryggraden – den här kanalen kallas på fackspråk spinalkanalen.

Uppdaterad den: 2016-11-29
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är spinal stenos?

Spinal stenos är en förträngning i nedre delen av spinalkanalen. Förträngningen medför risk för tryck på nervrötter, vilket kan leda till ryggsmärtor med utstrålning till säte och lår eller underben. Man kan också få känslobortfall och muskelsvaghet i benen. I de flesta fall beror spinal stenos på slitageförändringar i ryggen. Förkalkningar och sammanfall av kotkroppsdiskar gör spinalkanalen trängre.

Tillståndet uppträder vanligtvis hos äldre personer, i genomsnitt brukar sjukdomen uppkomma vid 65 års ålder. Undantagsvis kan tillståndet uppträda hos yngre personer som en följd av en medfödd trånghet i spinalkanalen.

Symtom

Spinal stenos är ett tillstånd som utvecklar sig långsamt under många år. Symtomen är vaga till en början, mest i form av låga ryggsmärtor och stelhet. Efterhand blir besvären mer uttalade och med utstrålande smärtor ned i benen. Man kan också känna domningar, stickningar i huden och försvagad kraft i benen. Det är typiskt att besvären uppträder vid gång eller när man står, men lindras när man sitter. Ett av de mest typiska tecknen är att smärtan kan lindras väsentligt om man böjer sig framåt.

Symtomen kan vara mer framträdande på den ena sidan, men de kan också variera från sida till sida.

Annons
Annons

Diagnos

Diagnosen bygger på sjukdomshistorien och de fynd läkaren gör. Vid den vanliga kroppsundersökningen hittar läkaren sällan något onormalt i rygg eller extremiteter. I motsatt till vid fönstertittarsjuka är också blodtillförseln till fötterna normal.

Om besvären är så uttalade att man bedömer att det behövs behandling görs en undersökning med magnetkameraundersökning (MR) eller datortomografi (DT) för att bedöma rymligheten i ryggmärgen och runt nervrötterna som kommer ut från ryggmärgen

Behandling

I de flesta fall består behandlingen av att ta hänsyn till ryggen. Det är viktigt att vara lite mer försiktig med större fysiska belastningar. Smärtstillande läkemedel hjälper till att kontrollera besvären. Träning och övningar hos fysioterapeut kan också vara till hjälp. Cykling på träningscykel är ett bra träningsalternativ där ländryggen inte belastas och där extension undviks.

Annons
Annons

Operation är aktuellt när den distans som är möjlig att gå blir oacceptabelt kort, vid mer kontinuerliga smärtor i liggande och när det i sällsynta fall uppstår problem med kontroll över urinvägar och ändtarm. Ingreppet består av att man tar bort förkalkningar eller delar av intervertebraldiskar som buktar in i spinalkanalen eller klämmer på nerver. 

Prognos

De flesta får god kontroll över smärtorna. De som opereras får ofta god lindring av sina bensmärtor. Ryggbesvären är oftast kvar även efter en operation.


Annons
Annons
Annons