Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Luktsinnet sämre efter pensionsåldern

Margareta Hedner, forskare i neuropsykologi vid Stockholms universitet, har i en doktorsavhandling kartlagt kopplingen mellan minne, lukt, åldrande och gener.
Annons

Försökspersoner har fått identifiera vanliga dofter som kanel, apelsin och tjära. Generellt klarade kvinnorna det bättre än männen. Det verkar också som människans luktsinne har ett bäst före-datum.

– Det finns förstås stora individuella variationer, men vad vi kommit fram till är att efter 65 år sker en ganska markant försämring, säger Hedner till DN.

Hon berättar också att luktsinnet påverkas redan i ett tidigt skede av demenssjukdomen alzheimer. Den upptäckten skulle kunna bli en hjälp att tidigt ställa diagnos på sjukdomen.

Annons
Annons

– Det krävs mer forskning, men i framtiden kanske man kan addera ett lukttest till de tester man gör i dag, säger Hedner.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2013-03-14 13:41 (11 år sen)

    Hela denna biten med åldersförändringar även gällande syn och hörsel samt lukt, kan man motverka genom enkel egenvård. Jag har följt forskningen över hela världen och bästa motmedlet i dag, det mest kompletta heter Klarin perfekt. Har återfått supersyn trots mina 72 år. Denna produkten har en unik sammansättning som bl.a. vidgar trånga blodbanor så näringsämnen kommer in i trånga blodkärl som i ögon, hjärna och öron. " åldersutveckling " uppstår p.gr. av näringsbrist via trånga blodkärl.
    Klarin perfekt heter den, här kan ni läsa allt om innehållet från bi-packsedeln är helt överlägsen enl. amerikanska apotekare:
    http://aktivsyn.se/bp_klarinperfekt.html


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.