Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Autister hade lägre kvicksilvernivåer

Annons

Autistiska barn har&nbsplägre nivåer av kvicksilver i blodet, och inte högre som man tidigare trott. Detta fynd ses som ytterligare ett bevis för att vaccinationer inte påverkar risken att drabbas av autism. I dag undviker många svenska föräldrar att ge sina barn MPR-vaccinet, som ges mot bland annat mässling, röda hund och påssjuka, just på grund av rädsla för att vaccinet kan göra deras barn autistiska. Oron grundar sig delvis i ett rykte som kom i samband med en artikel i tidskriften The Lancet 1998, där forskaren Andrew Wakefield hävdade att MPR-vaccinet kan orsaka autism, något som dock senare studier visat inte stämmer.

Och nu har forskare vid University of California i USA visat att det i själva verket är tvärtom, nämligen att autistiska barn har lägre halter av kvicksilver i blodet jämfört med friska barn. Och alltså inte högre vilket skeptikerna har hävdat, skriver New York Times. Forskarna tror att de lägre kvicksilvernivåerna delvis beror på att autistiska barn är petigare med vad de stoppar i sig och många väljer till exempel bort fisk. När forskarna justerade för det lägre fiskintaget hittades inga skillnader i kvicksilvernivåerna mellan friska och autistiska barn.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.