Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Als kan orsakas av metaller

Metaller i ryggmärgsvätskan kan vara en bidragande orsak till sjukdomen als (amyotrofisk lateralskleros). Det enligt läkaren Per Roos vid Karolinska institutet som i en avhandling har sammanställt andra studier inom området.
Annons

Studierna visar att patienter med als, jämfört med kontroller, ofta har högre koncentrationer av nio olika metaller i ryggmärgsvätskan, däribland aluminium, koppar, zink och bly. Det skulle kunna förklara varför sjukdomen är vanligare i vissa geografiska områden än andra. Als är en nervsjukdom som leder till att de nervceller som styr kroppens muskler gradvis förtvinar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-01-8 12:08 (10 år sen)

    Läser tacksamt alla era idéer och förslag på varför man får ALS , vilket jag fick diagnos på för ett år sen( efter ett års olidlig väntan !) hoppas ni kommer på nåt som bromsar denna j-liga sjukdom! Har ätit mycket mediciner genom åren på g.av värk i olika delar av kroppen! Kan detta ha utlöst denna sjukdom ? Vad tror ni?

  • Avatar Tidigare användare 2013-03-13 21:43 (11 år sen)

    Metaller har man varnat för så länge jag har levat, är 62 år. Det finns ju olika metaller med olika koncentrationer beroende på var man bor eller vad arbetar med. Dessutom har ju vattnet vi dricker olika halter även det beroende på var vi bor och i vilka rör det vandrat genom. Maten kommer från alla möljiga länder och platser och påverkar väl även det vad vi får i oss. Alla legeringar som finns omkring oss i matkärl eller burkar med allt möjligt kemiskt som kan lösa ut mineralerna är det sällan någon som pratar om. Vad, är säkert?

  • Avatar Tidigare användare 2013-03-8 06:25 (11 år sen)

    Tillhör inte kvicksilver (från amalgamfyllningar) dessa nio metaller, som lagras i bla hjärnan och sköldkörteln!?

  • Avatar Tidigare användare 2013-03-7 17:18 (11 år sen)

    Vi pratar aluminium i deo, men våra småbarn som får 5 mg aluminium med barnvaccinationerna.....
    Alltså kommer dessa sjukdomar att öka i framtiden

  • Avatar Tidigare användare 2013-03-7 11:55 (11 år sen)

    Aluminium är ju också påvisat i högre grad hos Alzheimers
    Konstigt att dom inte tar bort aluminium i deodoranter! det skrivs aldrig om detta och aluminiumkastruller som släpper i vattnet... mvh annika


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.