Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Autism och kosthållning

Det finns inga forskningsstudier av hög kvalitet som talar för effekt av kosttillskott eller kostomläggning vid autism.

Uppdaterad den:

Annons

Många studier har genomförts utifrån misstanke om att autism kan förbättras med vissa kosttillskott eller kostomläggning. Observationer av en del föräldrar och läkare, och även vissa studier, har talat för att tillskott av vissa vitaminer eller mineraler är bra vid autism. De sammanlagda forskningsresultaten på detta område är dock entydiga. Det finns inte studier av hög kvalitet som kan bekräfta effekt av vitamin- eller mineraltillskott eller kostomläggning vid autism.

Vitaminer

Vitamin B är det kosttillskott som har studerats mest ingående hos personer med autism. Vitamin B är egentligen en grupp vitaminer som bland annat är nödvändiga för reglering av nervsystemet. En rad studier har genomförts med tillskott av vitamin B och magnesium. En genomgång av alla tidigare studier publicerades 2005. Forskarna konkluderade att det fanns få studier, de hade låg kvalitet och kunde inte rekommendera användning av B6 +magnesium i behandlingen av autism.

Annons
Annons

Omläggning av kosten

Observationer har gett misstanke om att gluten och kasein från komjölk kan ha betydelse för utveckling av autism. Gluten finns i våra vanligaste sädesslag: vete, råg, korn och havre. Kasein är ett mjölkprotein.

Det finns en teori om att dessa proteiner är centrala i utvecklingen av autism. Enligt denna teori bryts matproteinerna gluten, gliadin och kasein ned ofullständigt i tarmen. Detta leder till att biologiskt aktiva peptider (mindre bitar av dessa proteiner) kommer över i blodomloppet och de kan bland annat påverka hjärnan. Sådana peptider kan spåras i urinen hos vissa barn med autism. Vissa forskare tror att dessa peptider, tillsammans med så kallade serotoninupptagsstimulerande faktorer, är avgörande för utvecklingen av autism. Genom att utesluta dessa ämnen ur kosten undviker man de skadliga effekterna.

I en genomgång av utförda studier från 2008 hittade man totalt två studier av god kvalitet som publicerats sedan 1965. Totalt ingick 35 patienter i dessa studier. Forskarna konkluderade att med så få patienter kan man inte avgöra om denna typ av kostomläggning har någon effekt. Studien drogs tillbaka 2019 och man rekommenderar inte glutenfri eller kaseinfri kost till barn med autismspektrumstörning.

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.