Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Kritik väcks mot oseriösa stamcellskliniker

Annons

Professor Olle Lindvall väcker kritik mot många av de kliniker som behandlar patienter med hjälp av stamceller, och menar att många av dessa är oseriösa.
– Patienter och anhöriga reser till kliniker som erbjuder oprövade behandlingar där det idag inte finns något vetenskapligt och kliniskt underlag för att det ska fungera, säger Olle Lindvall, professor i neurologi, till Vetenskapsradion.

På Internet finns ett flertal mindre kliniker runt om i världen som erbjuder stamcellsbehandlingar vid diagnoser som ALS, Parkinsons, MS och autism. Lindvall menar att de flesta av dessa är oseriösa och han berättar att än så länge är det endast vid blodsjukdomar som leukemi, och vid sjukdomar i hornhinnan och vid brännskador, som stamceller bevisligen hjälpt. Men samtidigt påpekar han att det även finns kliniker som har ett seriöst uppsåt. I dessa fall anser Lindvall att oprövad stamcellsbehandling i viss mån ska kunna ges till svårt sjuka. Men då ska kraven vara hårda. Bland annat anser han att man bör behandla få patienter åt gången, att man har en solid vetenskaplig grund, samt att man är öppen med sina resultat. Dessutom menar Olle Lindvall att det bör formas ett regelverk så att svårt sjuka ska kunna rata oseriösa kliniker.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.