Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Flickor får fel diagnoser

Annons

Flickor ges fel diagnoser, de får för få diagnoser och måste vara sjukare än pojkar för att få vård. Det menar barnpsykiatern och överläkaren Svenny Kopp, som i sin avhandling främst fokuserat på flickor med autismspektrumstörning. Under elva år har Svenny Kopp forskat på flickor med autismspektrumstörning, som Aspergers Syndrom och högfungerande autism. I sin avhandling som presenteras senare i år, visar hon att flickor får dåligt underbyggda diagnoser, vilket i sig leder till fel diagnoser. De diagnoskriterier som finns i dag utgår från pojkars symtom och kunskapen om att flickors symtom kan se annorlunda ut, är inte tillräckligt känt menar Svenny Kopp. Dessutom måste en flicka vara sjukare för att få vård, jämfört med en pojke. Enligt Svenny Kropp kan en utredning av en flicka kan till exempel stanna vid att hon har familjerelationsproblem och ätstörning, trots att detta kan vara symtom på ett allvarligt funktionshinder, som Asperger Syndrom.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-02-3 15:59 (8 år sen)

    Problemet är ju att tjejer och killar har olika problem och som vanligt inom sjukvården utgår man enbart efter mäns/killars problem och anpassar medicinering och symtom efter dem.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.