Fler adhd-diagnoser bland decemberbarn

Det är troligare att ditt barn får en adhd-diagnos om hen är född i december än om födelsedagen är i januari. En förklaring tros vara att de yngre barnen helt enkelt är omogna – men att deras beteende missuppfattas av omgivningen.

Publicerad den: 2015-04-08
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Barns födelsedatum kan ha stor betydelse för ifall de får en adhd-diagnos eller inte. En granskning gjord av Ekot visar att barn födda i december har 39 procents större sannolikhet att få en adhd-diagnos än barn födda i januari. Peter Salmi, utredare inom psykiatri på Socialstyrelsen, säger till Ekot att skillnaderna väcker en del frågor.

– En uppenbar fråga är om det är fel personer som får diagnosen. Om vi snarare medicinerar omogenhet, att det blir en slags medikalisering av omogenhet. Men det kan också vara så att det är personer som har en mild form av adhd, som i kombination med omogenheten blir mer synlig, säger han.

Vanligare med adhd-diagnos i vissa områden

Från Socialstyrelsens sida konstaterar man också att vissa regioner i Sverige har fler barn med adhd-diagnoser än den uppskattade förekomsten i befolkningen, vilket tyder på att det förekommer en överdiagnosticering. Men trots att fler än de verkligt drabbade får en adhd-diagnos är det fortfarande osäkert vad medicineringen med adhd-läkemedel kan ge denna grupp för effekt på lång sikt.

Annons
Annons

– Nu har de här preparaten funnits ganska länge. Men det är sant att bra genomförda långtidsstudier saknas i det här, säger Peter Salmi till Ekot.

Har ditt barn diagnosticerats med adhd? Upplever du att diagnosen varit till hjälp eller inte? Kommentera gärna direkt under artikeln. 

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Mikael Furberg 2015-04-9 13:03 (4 år sen)

    En lika bra förklaring är väl att januaribarn är underdiagnoserade av samma förklaring.
    Micke


Annons
Annons
Annons
Annons