Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Bättre stöd till autistiska barn

Annons

Nästan en procent av alla barn föds med någon typ av autism, men trots detta är kunskaperna inom området så pass dåliga att endast ett fåtal får en fungerande behandling. Autism klassas som en av de tyngsta funktionsnedsättningarna, både för den som har diagnosen men också för de anhöriga. Kunskapen om vilka behandlingsmetoder som fungerar är dock häpnadsväckande liten. Men nu har ett nytt forskningscentrum, Kind, startas upp för att samla kunskaper och utveckla nya behandlingsmetoder som har beprövad och vetenskaplig grund.

Hans Forssberg, professor i barnneurologi vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna och en av landets ledande forskare inom autism, är liksom Anna Kirkegaard, narkosläkare på Södersjukhuset och ordförande i Föreningen autism i Stockholms län, mycket exalterad inför det nya forskningscentrumet.
– Det är jätteviktigt att barn kan diagnosticeras och få den intensiva träning som man vet hjälper, säger Anna Kirkegaard.

Hon har själv en son som föddes med svår autism och det var när hon skulle träna sin son i slutet av nittiotalet som hon insåg att de insatser som sattes in inte gjorde någon skillnad i hans utveckling. Hon kom i kontakt med en psykolog i Norge och denne visade henne en teknik som gjorde att hennes son utvecklades mer på två veckor än vad han hade gjort på två år. Forskning visar att barn utvecklas genom att de imiterar. Så metoden för Anna Kirkegaards son var att steg för steg lära honom att härma sin mammas beteende, ljud sattes ihop till ord som bildade meningar och fick betydelse. Och det nya forskningscentrumet Kind&nbspär till för att öka läkares kunskaper.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.