Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Autistiska ungdomar placeras med brottslingar

Annons

Autistiska ungdomar som tvångsomhändertas av socialtjänsten placeras tillsammans med brottslingar på statliga ungdomshem.
– Det är väldigt olämpligt att placera personer med autism med kriminella. Många är väldigt lättpåverkade och risken är stor att samhället, genom olämpliga placeringar, bidrar till att skapa brottslingar av dem, säger Anki Sandberg, ordförande på Riksförbundet Attention som nu kräver att socialtjänsten och Statens institutionsstyrelse (Sis) agerar.

Riksföreningen Autism och Organiserade Aspergare är&nbspockså kritiska till hur tvångsomhändertagna autistiska ungdomar behandlas.
– Personer med autism får inte stöd- och behandlingsinsatser som är anpassade till deras annorlunda sätt att tänka, kommunicera och hantera sinnesintryck. De riskerar att utsättas för svår stress med allvarlig psykisk försämring som följd, säger Eva Nordin Olsson, ordförande på Riksföreningen Autism.

Från Sis menar man dock att det endast är&nbspmed undantagsfall som autister placeras med brottslingar.
– Jag ser inget anmärkningsvärt i det här. Alla som kommer hit får i stort sett samma behandling. Vården skiljer sig nästan inte alls åt, säger Bengt Johansson, placeringschef på Sis, och fortsätter.
– Många av dem som hamnar på ett särskilt ungdomshem med stöd av lvu har ett kriminellt beteende och har i många fall gjort sig skyldiga till väldigt allvarliga saker men är inte dömda ännu.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.