Intervju | Neurologi

Var sjätte svensk riskerar att drabbas av lindrig kognitiv svikt (MCI)

Var sjätte svensk riskerar att drabbas av förstadiet till demens, så kallad lindrig kognitiv svikt, MCI (Mild Cognitive Impairment). Nu visar nya studier att tillskott av B-vitamin kan minska risken att utveckla demens.

Publicerad den: 2011-05-20

Annons

– Idag finns ingen etablerad farmakologisk hjälp vid MCI, men de nya studierna är lovande och kan innebära en möjlighet när det gäller att hitta behandling för MCI. Cirka tio procent av MCI-patienterna utvecklar demens årligen efter diagnos, säger Johan Lökk, professor och överläkare vid Geriatriska kliniken på Karolinska Universitetssjukhuset och expert på Netdoktor.

Varje år insjuknar 25 000 svenskar i någon form av demens. Var sjätte person över 75 år i Sverige beräknas ha lindrig kognitiv svikt. MCI kännetecknas av minnesstörning men sjukdomen påverkar inte de dagliga funktionerna till skillnad från en utvecklad demens.

Efter tre år har en tredjedel av MCI-patienterna utvecklat demens och efter fem år ungefär hälften.

– Övriga ligger kvar i MCI-stadiet och några blir faktiskt bättre. Då är det bland annat för att patienten fått behandling för andra orsaker till de kognitiva besvären, såsom vaskulära störningar och depression, säger Johan Lökk.

Trots att det idag inte finns någon behandling rekommenderar Johan Lökk inte patienter att köpa B-vitamintillskott.
– Som läkare bör man alltid ta B12-, och folsyratester hos de som har kognitiva besvär. Visar testerna att patienten ligger under/på gränsen till normalvärden kan man vara frikostiga med att skriva ut B-vitamintillskott, säger Johan Lökk.

Kan MCI-patienter göra något själv?

– De kan jobba på riskfaktorerna för att minimera risken att utveckla demens. Till riskfaktorerna hör diabetes, högt blodtryck, rökning, för lite fysisk aktivitet och social understimulans. Den allra största riskfaktorn är åldern, men den går självklart inte att styra, säger Johan Lökk.

MCI drabbar kvinnor i något högre grad än män, varför vet man inte riktigt, trots att det inte är några skillnader i symtom. MCI kan även drabba yngre personer, men det är mer ovanligt.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons