Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Mun & tänder

Fina tänder en klassfråga

”Svenskar är rent generellt duktiga på att ta hand om sina tänder. Men samtidigt kan vi bli bättre på många sätt och tyvärr kan vi se att tandvård i dag är en klassfråga där olyckligtvis inte alla har samma möjlighet till god vård”. Det berättar tandläkaren Anders Berntsson, som även är Netdoktors expert inom området Mun och tänder.
Annons

Det skedde något av en revolution inom den svenska tandvården i mitten av 60-talet. En stark marknadsföring av ökat fluoranvändande har&nbspgett resultat och den tidigare kända fluortanten är en bakomliggande orsak till att svenskars tänder idag är så pass bra, menar Anders Berntsson.&nbsp
– De flesta är duktiga på att borsta sina tänder men vi kan fortfarande bättra på kunskaperna om hur man håller munnen helt ren. Bland annat bör alla introduceras för fluorsköljning samt tandtrådsanvändandet. Om det är något som det slarvas med är det just tandtråd, och det kan väl delvis bero på att det är bökigt och tar lite tid. Men med ökade kunskaper hoppas jag att vi även kommer se en bättring där, för det har stor betydelse.

Socioekonomiska skillnader

Ett av de större problem som han däremot ser med dagens tandvård är att det är väldigt dyrt att gå till tandläkaren, vilket leder till att många undviker ett tandläkarbesök. Trots olika tandvårdsreformer som läggs fram är det vissa samhällsgrupper som ständigt blir lidande.
– Tandstatusen är en klassfråga, om man har råd att ta hand om sina tänder eller inte. Och detta säger sig självt att det är de som har det lite svårare ställt som hamnar i kläm. Ytterligare en grupp som vi måste bli bättre på att fånga upp är invandrare. Här i Sverige har vi till exempel väldigt mycket socker i vanligt matbröd och det är inte alla vana med vilket för många innebär kraftigt försämrade tänder på sikt.

Annons
Annons

Tandblekning - het&nbsptrend

Något som har kommit som en raket under de senaste åren är den ökade populariteten för tandblekning. Enligt Anders Berntsson finns det egentligen inga större risker med att bleka tänderna men det finns tillfällen då man bör undvika en tandblekning. Bland annat ska man definitivt inte göra det om man har hål i tänderna eftersom blekmedlet då kan skada den känsliga pulpan.
– Man kan bleka sina tänder hos en tandläkare eller så kan man göra det hemma. Resultat når man oavsett vilket sätt man väljer, men visst blir det i de allra flesta fall bättre slutresultat hos en professionell tandläkare än om man gör det själv hemma. Det finns ingen direkt risk att emaljen tar skada eftersom den är så pass hård, men däremot finns det en viss risk att pulpan tar skada om tandblekningen blir för stark. Men man kan väl säga att tandblekning inte är så farligt som man trodde för ungefär tio år sedan. Fast och andra sidan kan man kanske fundera över varför man inte kan vara nöjd med de tänder man har. Det är inte så många som har så pass gula tänder att en blekning är nödvändig, avslutar Anders Berntsson.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.