Fakta | Mun & tänder

Tandköttsinflammation


Uppdaterad den: 2012-11-22
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är tandköttsinflammation?

Tandköttsinflammation är en inflammation i tandköttet (gingivit) och i tandfästet runt tänderna (parodontit). En annan benämning på parodontit är tandlossningssjukdom. Tandköttsinflammation är ett förhållandevis vanligt tillstånd som ger få symtom i den tidiga fasen. Dålig andedräkt och tandkött som lätt blöder är de första symtomen.

Gingivit är en mild form av tandköttssjukdom som går tillbaka med god munhygien. Parodontit är en inflammation som går djupare ned i vävnaden och som medför förlust av stödjevävnad och ben runt tänderna. Vid parodontit fördjupas tandköttsfickan mellan tandköttet och tandroten. Svår parodontit kan göra att tänderna lossnar och ger i vissa fall upphov till smärta och obehag. Det hämmar tuggningen och kan leda till förlust av tänder.

Animation av tandköttsinflammation (gingivit)

Orsak

Inflammation i tandköttet

Huvudorsaken är vanligtvis beläggningar (från matrester) som blivit liggande på tänderna längs tandköttskanten och som innehåller stora mängder bakterier. Efter en tid kan beläggningarna förkalkas och tandsten har bildats. Bakterierna orsakar inflammation i området (gingivit) och kan också ge hål i tänderna (karies).

Annons
Annons

Inflammation i vävnaden närmast tanden (parodontit) börjar med en inflammation i tandköttet (gingivit) som utvecklas på djupet. Med tiden leder tillståndet till att tandfästet och den angränsande delen av käkbenet blir förstörda. Symtomen är oftast få, men så småningom blir tanden lös.

Riskfaktorer är dålig munhygien, muntorrhet, frekvent socker-/kolhydratintag och rökning. Personer med diabetes har ökad förekomst av tandköttsinflammation.

Diagnos

Diagnosen ställs av tandhygienist eller tandläkare som påvisar tandköttsinflammation eller tandlossning. Röntgenbilder av tänder och käkben kan bekräfta diagnosen.

Annons
Annons

Behandling

Syftet med behandlingen är att bli av med inflammationen och att förhindra att det bildas ny beläggning på tänderna.

Viktiga åtgärder är att hålla en god munhygien med hjälp av tandborste, tandtråd och tandstickor. En elektrisk tandborste som är roterande och oscillerande minskar förekomsten av plack och tandköttsinflammation effektivare än vanlig tandborste. Om bakteriebeläggningar på tanden och tandsten avlägsnas går inflammationen tillbaka. Skölj munnen ofta. Sluta röka! Icke-rökare klarar sig bättre efter behandling än rökare. Icke-rökare och före detta rökare får ungefär samma effekt av behandlingen.

Vid mer uttalade förändringar krävs behandling. Tandhygienist eller tandläkare avlägsnar alla mjuka och hårda beläggningar. Ibland måste de fördjupade tandköttsfickorna avlägsnas kirurgiskt.

Det är sällan antibiotikabehandling behövs vid tandlossningssjukdom.

Prognos

Det är viktigt att tillståndet behandlas så tidigt som möjligt för att undvika långvariga komplikationer med tandskador och eventuell förlust av tänder. Med rätt behandling och förbättrad munhygien har sjukdomen god prognos. Parodontit är den vanligaste orsaken till förlust av tänder efter 40 års ålder.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons