Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Afte

Aftösa sår i munnen eller afte är vanligast bland personer under 30 år och hos kvinnor.


Uppdaterad den: 2023-02-21

Annons

Vad är afte?

Afte, också kallat aftösa sår, är återkommande runda till ovala, ytliga, mjuka, gulvita blåsor eller sår på tungan, i gommen, i munbotten, på insidan av kinderna eller på läpparna. Såren debuterar typiskt i barndomen. Ofta har flera personer i familjen haft återkommande episoder med afte. Tillståndet försvinner ofta efter 20–30-årsåldern.

Aftöst sår

Cirka 2 procent av befolkningen har aftösa sår om man mäter vid en tidpunkt (punktprevalens). Tillståndet är vanligast bland personer under 30 år och förekommer oftare hos kvinnor.

Annons
Annons

Symtom

Såren är i regel 2–8 mm i diameter och läker inom loppet av 10–14 dagar. De är skarpt avgränsade, täcks av en gulvit hinna och omges av ett kraftigt rött område. I början märks en ökad känslighet i området för såret, därefter blir det direkt smärtsamt. Tidsrymden mellan de olika episoderna med afte kan variera från några dagar till flera månader.

Orsak

Orsaken till afte är okänd. Tillståndet förekommer oftare i vissa familjer, något som kan tyda på både ärftliga och miljörelaterade samband. Tillståndet kan möjligen bero på en virusinfektion. Hos de allra flesta hittas dock ingen förklaring till varför de utvecklat afte. Lokala skador och stress antas kunna vara utlösande faktorer. Vissa studier tyder på att tillståndet är kopplat till låga värden av järn, vitamin B12 och folsyra, medan andra studier inte kan bekräfta detta. Varken järn- eller vitaminsubstitution minskar besvären. Tillståndet är i vissa fall kopplat till kroniska sjukdomar som Crohns sjukdom, ulcerös kolit och celiaki.

Annons
Annons

Behandling

De flesta har så lindriga besvär att ingen behandling krävs. Syftet med eventuell behandling är att lindra besvären.

Det är rekommenderat att sluta använda tandkräm som innehåller laurylsulfat eller andra starka detergenter (lösningsmedel). Detergenter kan lösa upp proteiner i saliven och på så sätt försämra den skyddande effekten på munslemhinnan. 

Undvik också att använda en hård tandborste eftersom detta kan skada munslemhinnan. Att vara försiktig med intag av sura drycker (till exempel läsk) och hård mat som kan ge rispor i munslemhinnan, kan hos vissa vara lindrande.

Användning av Zendium tandkräm, Zendium munskölj (med fluor, enzymer och xylitol) eller Sinaftin tandkräm, kan minska antal aftösa sår vid återkommande besvär.

Lokalbehandling med munhålepasta som innehåller det inflammationshämmande ämnet kortison kan påskynda läkningen och minska smärtan. Sådan munhålepasta fås på recept. Man kan också få recept på lokalbedövande gel att smörja på såren. 

Vid riktigt svåra och återkommande besvär finns läkemedel som dämpar immunförsvarets reaktion. Läkemedlet finns i tablettform och kan förskrivas av läkare för att förebygga att nya aftösa sår uppkommer. Sådan behandling kan ges inom specialistvården, men används mycket sällan.

Prognos

Hos de flesta läker utbrottet ut av sig självt inom 7–14 dagar. Tendensen att få afte försvinner oftast i 20–30-årsåldern.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons