Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Tandblekning – skonsamt eller hälsofarligt?

Vita fina Hollywood-leenden är det många som drömmer om att ha, och allt fler väljer att bleka sina tänder. Det finns en djungel av produkter och metoder som alla säger sig kunna ge vita skinande tänder på ett skonsamt och effektivt sätt.
Annons

Du kan antingen bleka tänderna hos en tandläkare eller göra det hemma. Det finns för- och nackdelar med alla metoder.

- Jag skulle rekommendera gel plus laser för den som vill bleka tänderna. Det är en snabb behandling som utförs hos en tandläkare och har en lång hållbarhet, säger Anders Berntsson, legitimerad tandläkare och expert på Netdoktor.

Blekning hos tandläkare

Tandläkare använder en speciellt framtagen blandning av väteperoxid som passar för patienten. Munnen och tänderna kontrolleras så att de är i bra skick och rengörs sedan. För att inte den starka gelen ska komma i kontakt med något annat än tänderna skyddas övriga munnen. Sedan används gel med en styrka på 15 till 35 procent och, ibland, en högintensiv ljuskälla så att den kemiska reaktionen påskyndas.

En blekning kan hålla upp till flera år, men det beror på vilken metod som väljs, hur tjock emaljen är, hur gammal du är och hur dina levnadsvanor ser ut.

Annons
Annons

Blekning hemma

För att kunna bleka tänderna hemma kan du gå till en tandläkare som tar ett tandavtryck och sedan tillverkar tandskenor som passar dina tänder. Hemma kan du applicera en blekgel i skenorna och fästa på tänderna.

Ett billigare alternativ är att på internet köpa ett hemma-kit där du tillverkar din egen tandskena.

Skonsamt eller skadligt?

Tänderna är kroppens starkaste del, men det är lätt att skada dem. Tandblekning kan leda till vissa skador om man inte är försiktig.

- Det är inte helt skonsamt med tandblekning. Ilningar är relativt vanligt, men det brukar gå över efter några dagar. Det finns dessutom risk för inflammation i tanden, men det är ovanligt. Risken för ilningar kan öka vid upprepade blekningar. Lättare irritation i tandköttet kan förekomma, säger Anders.

Annons
Annons

Tandblekning är inte alltid bra

Det finns tillfällen då det inte är så bra att bleka tänderna. Om man har hål i en tand bör man absolut inte bleka tänderna förrän hålet är lagat eftersom blekmedlet kan rinna in i tanden och skada den känsliga pulpan. Sedan finns det inte tillräckligt med forskning på tandblekning på gravida och ammande kvinnor, så även dessa bör undvika att bleka tänderna.

Naturligt vita tänder

Genom att sköta om tänderna går det att hålla tänderna fina. De kanske inte blir lika bländande som ett stomatolleende, men det blir inte heller så dyrt. Borsta tänderna noggrant två gånger om dagen och undvik kaffe, te, rödvin, snus och rökning som kan missfärga tänderna.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.