Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Tandvårdsrädsla går att bota

Varannan svensk drar sig för att gå till tandläkaren. Men som tur är finns flera olika metoder för att komma över sin rädsla och lära sig att slappna av i tandläkarstolen.

Uppdaterad den: 2008-10-02

Annons

Ungefär varannan person är rädd för att gå till tandläkaren, en av tjugo lider av tandvårdsfobi. Som tur är finns det många metoder att komma över rädslan och få hjälp. Ibland kan det räcka att prata med tandläkaren om oron men för vissa är terapi lösningen.

Att känna sig nervös eller obehaglig till mods när man ska gå till tandläkaren är vanligt. Det kallas tandvårdsrädsla och innebär att man upplever oro och obehag i samband med behandlingar hos tandvårdspersonal.

Känsla av kontrollförlust

Förutom de bakomliggande, mer personliga skälen till att man blir rädd för tandläkaren finns det andra saker som påverkar. Att vara patient innebär att vara utlämnad till tandläkaren, eftersom behandlingen pågår i munnen är det svårt att kommunicera vilket kan ge en känsla av att inte kunna kontrollera situationen.

Dessutom är munnen och tänderna områden i kroppen med välutvecklad känsel och vissa upplever lättare smärta här.

På tandvårdskliniker förekommer höga ljud från borrmaskin och annan utrustning, det är stark belysning och det luktar av desinfektionmedel – allt detta inverkar på sinnesupplevelserna.
För vissa känns detta skrämmande. Det beror på att kroppen reagerar med stress i liknande situationer – en naturlig reaktion som funnits hos människan i alla tider. Samtidigt är olika personer olika känsliga för stress.

Annons
Annons

Rädslan uppkommer av olika skäl

Orsaken till rädslan varierar– en del har haft negativa upplevelser hos tandläkaren som har satt sina spår i minnet. Andra har en mer allmän sårbarhet för att uppleva ångest och rädsla och då även tandvårdsrädsla.

Hos barn och ungdomar är det vanligt att en familjemedlem, ofta en förälder, har tandvårdsskräck som har påverkat och gett upphov till rädsla hos barnet.

Det som ofta händer är att den med tandvårdsfobi undviker tandläkaren i det längsta på grund av rädslan. Sedan när problemen med tandvärk, trasiga tänder och infektioner gått för långt kan skamkänslor uppstå - man har dåligt samvete för att man inte tagit hand om tänderna. Det har blivit en ond cirkel som kan vara svår att bryta.

Vad gör man åt rädslan?

Först och främst är det bra att prata med tandläkaren om att man är rädd så att man kan få rätt hjälp under behandlingen. Ofta brukar tandläkaren då förklara vad som ska göras och utföra behandlingen lugnt och försiktigt, steg för steg. En ordentlig bedövning gör att upplevelsen av obehag minskar.

Tandläkaren kan skriva ut lugnande medicin som man får ta före tandläkarbesöket som verkar under behandlingen, för att man ska känna sig lugnare. Men lugnande medicin botar inte själva rädslan. Det finns även möjlighet att få lustgas under tandläkarbesöket – lustgasen är lugnande och ger viss smärtlindring som underlättar tandläkarbehandlingen.

Vissa med tandvårdsfobi kan även få sina tänder behandlade under narkos. Detta görs när inga andra alternativ att behandla tänderna. Både lustgas och narkos saknar, liksom lugnande medicin, effekt mot tandvårdsrädslan i sig.

Annons
Annons

Rädslan kan behandlas på olika sätt

Det finns flera långsiktigt verksamma metoder för att bli av med rädslan och ångesten – ofta används avslappningsmetoder och/eller kognitiv beteendeterapi för att komma till rätta med problemen.

Avslappningstekniker gör att man lättare kan slappna av i musklerna under behandlingen och på så sätt bli lugnare. Kognitiv beteendeterapi innebär att man med hjälp av en psykolog/terapeut får stöd att ändra sitt sätt att tänka för att lära sig hantera tandvårdsrädslan.

Hypnos är en annan metod – då tar en hypnosutbildad tandläkare/tandsköterska hand om behandlingen och hypnosen hjälper till att minska ångesten och rädslan så att man klarar av tandvård.

Vart vänder man sig?

Det finns speciella kliniker för tandvårdsrädda patienter, ofta har man narkosläkare, psykologer och tandvårdspersonal som kan hjälpa till vid behandlingen.

Efter utredning av psykolog och tandläkare som visar att man har tandvårdsfobi finns ett särskilt tandvårdstöd man kan söka från tandvårdsförsäkringen. Fråga din tandläkare om du vill veta mer och få hjälp med din tandvårdsrädsla.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.