Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Tandböld

När man får ett hål i en tand kan det uppstå en inflammation i tandroten. Detta kallas att man har fått en tandböld. Efter hand blir smärtan konstant och tanden känns öm när man trycker på den eller när man äter.

Uppdaterad den: 2008-10-02

Annons

Tandsmärtor beror nästan alltid på hål i tandemaljen så att tandens nerv blir blottad i botten av hålet. I början gör det bara ont när tanden blir kall, varm eller fylld med något sött eller surt. Efter hand blir smärtan konstant och tanden känns öm när man trycker på den eller när man äter.

Allt eftersom, och det behöver inte gå många dagar eller veckor efter det att man fått ett hål, blir tandroten inflammerad.

Detta kallas att man får en tandböld. Smärtorna blir starka och bultande medan kinden och den ena sidan av ansiktet svullnar upp. Smärtan kan gå upp i örat eller ögat, och vanliga smärtstillande tabletter kan endast lindra smärtan lite.

Vad skall man göra om man har en tandböld?

En tandböld kan tömma sig så att det kommer ut var. Detta kan lindra smärtan men man bör ändå uppsöka en tandläkare. Värme, värmelampa eller en värmekudde kan lindra smärtan. Antibiotika utskrivet av en läkare eller tandläkare kan vara nödvändigt.

Annons
Annons

Hur undviker man att få en tandböld?

God tandhygien är det bästa sättet att undvika en tandböld. Om man borstar och sköter tänderna ordentligt morgon och kväll samt använder tandtråd slipper man hål. Det är en bra id&eacute att få tänderna kontrollerade varje halvår.

Vad är en öm gom?

Ömma gommar är ett helt annat problem, som har att göra med små barn när de får sina tänder. Barnet dreglar, får små röda prickar på kinder och haka, samt lite feber. Det finns även småbarn som blir röda om rumpan av det.

Det bästa man kan göra vid öm gom är att ge den lilla något att bita i. Bitringar kan köpas på apoteket. Vissa ringar skall först läggas en stund i kylskåpet då den avkylda ringen kan verka lindrande i munnen. Kontakta läkaren om barnet är så besvärat att det inte kan sova eller äta. Det finns medel som man kan smörja in gommen med så att smärtan lindras.

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.