Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Snabbkoll: Här är symptomen på krokig penis (Peyronies sjukdom)

Har du en böjd penis och har svårt att genomföra ett samlag på grund av smärta? Då kan du ha drabbats av Peyronies sjukdom. Här berättar Jonas Richthoff, specialistläkare inom urologi, vad som utmärker sjukdomen.


Publicerad den: 2017-10-10

Snabbkoll: Här är symptomen på krokig penis (Peyronies sjukdom)
Annons
 • Du har en smärtsam reaktion i skaftet vid erektion. Smärtan sitter sällan vid ollonet eller roten, men det kan förekomma.
 • Du känner en förhårdnad på snoppen längs skaftet, en kula eller att det buktar ut. Detta kan vissa även känna vid slakt tillstånd.
 • Penisen är inte rak vid erektion. Oftast viker den sig uppåt, men den kan kröka sig åt vilket håll som helst, upp, ner eller åt någon sida.

Enkät för dig som lever med prostatacancer. Vi vill bjuda in dig som lever med prostatacancer att delta i en enkätundersökning. Att svara på frågorna tar cirka 5–10 minuter - Svar på enkäten »

Vad beror Peyronies sjukdom på?

Man vet inte exakt varför vissa får Peyronies sjukdom, men det finns ofta en koppling till trauma, som ett slag eller en brytning av penis. En förhårdnad (plack) bildas i en svällkropp i penis och orsakar smärta och krökning vid erektion.

– Det kan vara att man missar när man ska föra in snoppen vid samlag, det blir en brytning och det bränner till lite grann och efter en vecka kanske snoppen viker sig åt det hållet där skadat har skett.
Krokig penis är vanligare hos diabetiker och det finns en viss ärftlighet för sjukdomen. Peyronies sjukdom har även koppling till Dupuytrens kontrastruktur (Krokigt finger)

När ska man söka hjälp?

Enligt Jonas Richthoff väntar många med att söka hjälp för Peyronies sjukdom och det tror han beror på att många tycker att det är genant och att man vill dölja sin krokiga penis.
Men det kan vara skönt att söka hjälp i tid, då många som fått dessa symtom blir oroliga över att det ska vara någon allvarligare sjukdom, så som cancer.

Annons
Annons

– Det är väl det som folk oftast tror att de drabbas av, men det är väldigt ovanligt. Det kanske är en på hundratusen som drabbas av det och då sitter det längst ut på ollonet, vid förhuden

Hur går en undersökning till?

Söker man hjälp hos vården för att man har fått förhårdnad och en krökning på sin snopp så brukar man först börja med ett samtal.

– Det vi brukar göra är att vi pratar först och går igenom problematiken. Och det är inte ovanligt att den drabbade har en bild med sig, säger Jonas Richthoff.

Och att ta en bild på sin penis i full erektion, innan är något som Jonas Richthoff rekommenderar att man gör.

Annons
Annons

– Det är alltid bra. Det dokumenteras i journalen och den kan vara bra att titta på efter behandlingar.

QUIZ: Sant eller falskt om krokig penis

Efter samtalet gör man en klinisk undersökning.

– Då känner man på snoppen och testiklarna och kollar om det finns några förhårdnad.

Sedan kan man med hjälp av ultraljud se hur förändringarna i penis ser ut och var placken sitter. Detta kan vara aktuellt ifall man ska göra en injektion eller operation. Då måste man veta var placken finns. Läs mer om behandling av krokig penis här: Tabletter, injektion eller operation.

 

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Läsarfråga: Jag har ett PSA-värde på 13, är det för högt? Läs svaret här från Lars J Norlén, docent i urologi »

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Göran 2021-05-21 06:29 (3 år sen)

  har en sned penis när jag har ståd på min penis vet inte om jag en sjukdom när jag har ståd på min penis när det är slak på mej kan inte se att den är sned bara när har ståd på min penis kan man se det på mej

 • Avatar Tidigare användare 2017-11-17 14:32 (7 år sen)

  Hej
  Har krökt penis åt vänster vid erektion
  Kan tyvärr sista två åren inte ha samlag
  Undrar var man snabbast kan få hjälp med en operation eller likv om man bor I Sundsvall

  Mvh Assar S


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.