Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ingelas hemorrojder växte under graviditeten

Hemorrojder – det är väl sånt som bara gamla tanter och farbröder drabbas av? Så tänkte Ingela Richloow och funderade inte så mycket när hon först kände något som buktade ut kring ändtarmsöppningen efter toalettbesök. Men när hon blev gravid förvärrades problemen gradvis.
Annons

Hemorrojder, det vill säga små blodfyllda knutor kring ändtarmsöppningen, är ett väldigt vanligt besvär – som man hör ovanligt lite om. Men faktum är att mer än varannan svensk över 50 år har hemorrojder och även hos gravida kvinnor är problemet mycket vanligt. Knutorna är nästan alltid ofarliga och de kan ofta gå tillbaka helt av sig själva, men det är vanligt att de orsakar sveda och smärta eller värk kring ändtarmsöppningen.

Annons
Annons

– Det är en pinsam åkomma. Jag är ganska frispråkig av mig och ändå känner jag mig lite äcklig när jag pratar om det. Men när jag har tagit upp det här med hemorrojder med mina kompisar blir alla ganska lättade och säger att de har samma problem, säger Ingela Richloow.

Hemorrojderna blödde vid toalettbesök

Upprepade förstoppningar och hård mage är en av de vanligaste orsakerna till att man får besvär med hemorrojder, och Ingela Richloow hade ofta problem med magen som ung. Redan innan hon blev gravid kände hon ibland en liten kula när hon torkade sig efter toalettbesöken. När hon sedan väntade tvillingar blev allting värre. Det kom blod på toalettpappret och Ingela Richloow rådfrågade både sin mamma och sjukvårdsupplysningen.

– De sa att det lät precis som hemorrojder. Jag tänkte ”herregud, varför har jag fått det här”. Jag var förstoppad och det kändes som att någon skar i baken på mig när jag satt på toa. Och samtidigt ska man försöka uträtta sina behov utan att krysta eftersom det bara förvärrar hemorrojderna.

Annons
Annons

Hemorrojder vanligt under graviditet

Gravida drabbas oftare än andra av hemorrojder eftersom de har en större mängd blod i kroppen, samtidigt som livmodern trycker på blodkärlen så att de svullnar. Många blir av med problemen efter förlossningen. 

– För min del blev det först lite bättre efter födseln men sedan när jag så smått började motionera igen kändes det som att tarmarna höll på att ramla ut. Då gick jag till apoteket och fick en salva som bedövar hemorrojderna litegrann.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Eftersom Ingela Richloow hade både inre och yttre hemorrojder (både inuti tarmen och utanför, på huden) fick hon också utskrivet stolpiller för att bedöva och motverka inflammation inuti tarmen.

– Nu har hemorrojderna blivit bättre. Jag har inte ont längre, även om jag fortfarande känner de där små kulorna i baken.

Försöker undvika förstoppning

För att undvika större problem med hemorrojder försöker hon hålla magen i trim så gott det går.

– Jag försöker att äta rätt och dricka mycket vatten. Sedan måste jag gå på toa precis när jag känner att det behövs för annars blir jag förstoppad. Det kan vara svårt att få tid till toalettbesök nu när barnen fortfarande är så små, men ibland får de helt enkelt skrika en stund. Jag måste få gå på toaletten, annars blir hemorrojderna värre. 

Ingela Richloow skulle önska att hemorrojder, förstoppning och andra graviditetsbesvär inte var så tabubelagda ämnen.

– Det är väldigt mycket kring graviditeter och småbarn som man inte hör talas om förrän man själv drabbas. Det kan vara svårt att få amningen att funka och man blöder massor efter förlossningen även om man som jag har fött med kejsarsnitt. Och så hemorrojder. Förut hade jag ingen aning om hur vanligt det är – men nu när jag har berättat om mina problem tycker jag plötsligt att var och varannan har problem med hemorrojder. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2015-06-12 15:28 (9 år sen)

  Jag skulle vilia be er om råd angående fissur i anus och inne hemoroider. Jag blev undersökt av urolog, inne i anus.

  En månad sedan fck jag från urolog behandling med rektal salva Doloproct 1 mg/ + 20 mg / g som jag använde 10 dagar. Hade använd linfö med vatten , plommon för att inte ha så hårda avföring.

  Det började länge sedan med ont när jag bajsade , på nätterna hade mycket klia i anus och det rann en gul, brun vätskan från anus.Det svider. Mycket lång tid innan, flera år hade jag blivit upsvällt, gaser med hemsk lukt, Avföringen luktade hemsk.

  Det hjälpte varm bad med kamomil för anus och rektal salva Doloproct. Men det kom tillbaka.

  Nu efter en månad det har börjad igen på natten med klia och det rinner brun , gul vätskan fr anus. Om jag har lite hård aföring , det gör ont i anus.

  Har jag använd fel rektalsalva ? Skulle jag använd den plast röret från rektalsalva ask och skulle fyla med salva och inne i anus med salva, eller det räkte som jag gorde , tog ta på finger och tillförde inne i anus.

  Ska man sätta lång inne eller inte så mycket? Är det bättre gå på en efter undersökning eller bara köpa annan salva och forsätta med 10 dagar ?

  Min man har extern hemoroid och analfissur och han tror det smitar via sex.

  Tack för hjälp


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.