
Ingelas hemorrojder växte under graviditeten
Scheriproct - för behandling av hemorrojder
Scheriproct® är ett godkänt läkemedel för behandling av hemorrojder,
tillhörande klåda och irritation samt ytliga sprickbildningar vid ändtarmen.
Sponsrad länk
Min Doktor - Läkarbesök i mobilen
Snabb och enkel kontakt med läkare, var du än är. Dygnet runt, för hela familjen. Hos oss kan du få konsultation, provtagning och behandling. Kostnadsfritt för barn och ungdomar under 20 år.
Hemorrojder, det vill säga små blodfyllda knutor kring ändtarmsöppningen, är ett väldigt vanligt besvär – som man hör ovanligt lite om. Men faktum är att mer än varannan svensk över 50 år har hemorrojder och även hos gravida kvinnor är problemet mycket vanligt. Knutorna är nästan alltid ofarliga och de kan ofta gå tillbaka helt av sig själva, men det är vanligt att de orsakar sveda och smärta eller värk kring ändtarmsöppningen.
– Det är en pinsam åkomma. Jag är ganska frispråkig av mig och ändå känner jag mig lite äcklig när jag pratar om det. Men när jag har tagit upp det här med hemorrojder med mina kompisar blir alla ganska lättade och säger att de har samma problem, säger Ingela Richloow.
Hemorrojderna blödde vid toalettbesök
Upprepade förstoppningar och hård mage är en av de vanligaste orsakerna till att man får besvär med hemorrojder, och Ingela Richloow hade ofta problem med magen som ung. Redan innan hon blev gravid kände hon ibland en liten kula när hon torkade sig efter toalettbesöken. När hon sedan väntade tvillingar blev allting värre. Det kom blod på toalettpappret och Ingela Richloow rådfrågade både sin mamma och sjukvårdsupplysningen.
– De sa att det lät precis som hemorrojder. Jag tänkte ”herregud, varför har jag fått det här”. Jag var förstoppad och det kändes som att någon skar i baken på mig när jag satt på toa. Och samtidigt ska man försöka uträtta sina behov utan att krysta eftersom det bara förvärrar hemorrojderna.
Hemorrojder vanligt under graviditet
Gravida drabbas oftare än andra av hemorrojder eftersom de har en större mängd blod i kroppen, samtidigt som livmodern trycker på blodkärlen så att de svullnar. Många blir av med problemen efter förlossningen.
– För min del blev det först lite bättre efter födseln men sedan när jag så smått började motionera igen kändes det som att tarmarna höll på att ramla ut. Då gick jag till apoteket och fick en salva som bedövar hemorrojderna litegrann.
Eftersom Ingela Richloow hade både inre och yttre hemorrojder (både inuti tarmen och utanför, på huden) fick hon också utskrivet stolpiller för att bedöva och motverka inflammation inuti tarmen.
– Nu har hemorrojderna blivit bättre. Jag har inte ont längre, även om jag fortfarande känner de där små kulorna i baken.
Försöker undvika förstoppning
För att undvika större problem med hemorrojder försöker hon hålla magen i trim så gott det går.
– Jag försöker att äta rätt och dricka mycket vatten. Sedan måste jag gå på toa precis när jag känner att det behövs för annars blir jag förstoppad. Det kan vara svårt att få tid till toalettbesök nu när barnen fortfarande är så små, men ibland får de helt enkelt skrika en stund. Jag måste få gå på toaletten, annars blir hemorrojderna värre.
Ingela Richloow skulle önska att hemorrojder, förstoppning och andra graviditetsbesvär inte var så tabubelagda ämnen.
– Det är väldigt mycket kring graviditeter och småbarn som man inte hör talas om förrän man själv drabbas. Det kan vara svårt att få amningen att funka och man blöder massor efter förlossningen även om man som jag har fött med kejsarsnitt. Och så hemorrojder. Förut hade jag ingen aning om hur vanligt det är – men nu när jag har berättat om mina problem tycker jag plötsligt att var och varannan har problem med hemorrojder.
-
Hemorrojder
Mer än hälften av alla svenskar över 50 år har hemorrojder. Hemorrojder är små, blodfyllda knutor som från början sitter precis innanför, men senare också utanför, ändtarmsöppningen. Varför får man hemorrojder och hur blir man av med dem?
-
Blod i avföringen? Detta kan det bero på
Har du blod i avföringen eller blöder du från ändtarmen? Då kan du ha drabbats av hemorrojder, sprickor eller sår i ändtarmsområdet. Men det kan handla om allvarligare sjukdomar och det finns vissa saker man ska vara extra uppmärksam på, menar experten Jan Brun.
3 Kommentarer -
Tre vanliga myter om IBS
IBS är ett tillstånd som är omgärdat av massa skrönor och myter. Vi listar de tre vanligaste myterna om IBS!
4 Kommentarer -
Fler får ulcerös kolit – men färre behöver opereras
Idag drabbas tio gånger fler av tarmsjukdomen ulcerös kolit än på 60-talet, det visar en studie som gjorts vid Örebro universitet. En av orsakerna tros vara att färre röker. Samtidigt behöver allt färre av patienterna genomgå operation.
3 Kommentarer -
Magdalena berättar om erfarenheten kring afesesbehandling
Aferesbehandling av inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) har använts i Sverige sedan 2002. Behandlingen som ges vid ett 25-tal sjukhus i landet är till för de patienter med IBD som inte svarat på konventionell behandling och där annan behandling givit biverkningar eller på annat sätt är olämplig. Här delar Magdalena med sig av sina erfarenheter av IBD och aferesbehandling.
-
Förstoppning
Förstoppning kan upplevas på olika sätt, inte bara att avföringen är hård. Oftast är förstoppning ett ofarligt tillstånd, men i vissa fall kan en hård mage vara att symtom på en bakomliggande sjukdom.
-
Så går aferesbehandling vid IBD till
Per Karlén, överläkare och specialist i mag-tarmkanalens medicinska sjukdomar och invärtesmedicin vid Danderyds sjukhus, berättar om vad aferesbehandling innebär.
-
Gåtan kring IBD närmar sig en lösning
Inte nog med att en person som lider av inflammatorisk magsjukdom (IBD) tvingas leva med obalanserad tarmflora – de encelliga små organismerna är dessutom ständigt varierande. På vilket sätt och hur dessa förändras över tid presenteras nu i den hittills största studien ...
6 Kommentarer
Kommentera denna artikel
Jag skulle vilia be er om råd angående fissur i anus och inne hemoroider. Jag blev undersökt av urolog, inne i anus.
En månad sedan fck jag från urolog behandling med rektal salva Doloproct 1 mg/ + 20 mg / g som jag använde 10 dagar. Hade använd linfö med vatten , plommon för att inte ha så hårda avföring.
Det började länge sedan med ont när jag bajsade , på nätterna hade mycket klia i anus och det rann en gul, brun vätskan från anus.Det svider. Mycket lång tid innan, flera år hade jag blivit upsvällt, gaser med hemsk lukt, Avföringen luktade hemsk.
Det hjälpte varm bad med kamomil för anus och rektal salva Doloproct. Men det kom tillbaka.
Nu efter en månad det har börjad igen på natten med klia och det rinner brun , gul vätskan fr anus. Om jag har lite hård aföring , det gör ont i anus.
Har jag använd fel rektalsalva ? Skulle jag använd den plast röret från rektalsalva ask och skulle fyla med salva och inne i anus med salva, eller det räkte som jag gorde , tog ta på finger och tillförde inne i anus.
Ska man sätta lång inne eller inte så mycket? Är det bättre gå på en efter undersökning eller bara köpa annan salva och forsätta med 10 dagar ?
Min man har extern hemoroid och analfissur och han tror det smitar via sex.
Tack för hjälp
Inga har kommenterat på denna sida ännu