Forum Mage & tarm


vad ska jag göra

Är 17 år gammal och går första året på gymnasiet, samhällsprogrammet, och sedan i höstas har det varit ett helvete. Jag har haft problem med min mage i ca 5 månader nu och min mage styr mitt liv. Jag har svårt att komma iväg till skolan, vill inte äta ute, åker inte ens hem till min pojkvän pga min mage som tjorvar. Den gör ont, ibland känns det som magkatarr och ibland inte, det gör ont i övre delen av magen, inga sura uppstötingar dock. Sen är den så himla orolig, på morgonen springer jag på toa säkert minst 5 gånger precis som om jag är nervös inför något. Vet dock inte vad.. Har såklart varit hos läkare men dom hittar ingenting och dom tror det beror på stress. Jag är sjukt stressad och har en himla ångest, även haft 5-6 panikångestattackr utspridda sen i höstas. Mår inte heller speciellt bra psykiskt och börjar undra om mina magproblem (fysiska) beror på hur jag mår psykiskt med stressen och ångesten? Och vad ska jag göra... Kommer inte klara av gymnasiet om det fortsätter såhär.. Någon som varit med om liknande som kan ge något svar?? 

Hej kära du! Du kan ha brist på många viktiga vitaminer och mineraler. Du är ung och växer och då har det åt mängder med näring så brister är vanligt. Se till att kolla om du har järnbrist!!! Mycket vanlig hos tjejer i din ålder och det kan ställa till många konstiga problem. Man kan kolla det med ett prov som heter Ferritin och du ska ligga på minst 70 mikrogram/liter. Provet kan tas på vårdcentralen.
Gå till en bra hälsokostbutik och skaffa B-vitaminkomplex och magnesium. Är man stressad så tar kroppens förråd slut väldigt snabbt! Man måste fylla på varje dag med vitaminer och riktigt bra mat! Har du mycket mens så komplettera med järntabletter under en period för att se om du mår bättre.
Lycka till!


I din ålder är alla förråd fyllda av allt du behöver. Att laborera med piller av olika slag gör att du lurar kroppens naturliga signaler och regleringar tills det blir en enda soppa av allt ihop. Att gå till hälsobutik ger garanterat mindre pengar i plånboken för att dom prackat på dig en massa jox.
Varför går du inte till skolsköterskan som ser ungar i din ålder varje dag med exakt samma klagomål som dina.
Jag tror dina problem sitter mellan ögonen.
Lycka till, men lyssna inte på kvacksalvare.


Sandraaa17: Gå till skolsköterskan, be att skolläkaren undersöker dig, kräv remiss till mag- och tarmavdelningen på ditt närmsta sjukhus. Där ska du få remiss till koloskopi. Alla sjukdomar beror inte på stress. Det finns även rent fysiska åkommor också. Ta hjälp av någon vuxen, förälder, vän, skolkuratorn om det känns övermäktigt att få igenom rätt sjukvård för just dig. Ingen ska behöva dras med de problem du har!


Detta kan så klart bero på många olika saker, men stress, ångest och depression har en tendens att sätta sig i magen. Följ råden om att söka vård för dina problem, beroende på hur du känner inför det, så skulle jag dock rekommendera ett besök på vårdcentralen före skolsköterskan. I väntan på din läkartid är det bra om du för en "mat-dagbok". Skriv varje dag ned allt du äter, och hur din mage mådde just den dagen. Det kan bland annat vara IBS, glutenintolerans/allergi, Chrons, brist på viktiga näringsämnen, eller så kan det helt enkelt enbart bero på din psykiska hälsa. Jag önskar dig all lycka till.
Försök att vara stark, och stå på dig. Acceptera ALDRIG att någon säger att "du kan inte ha så ont".
Skulle du ha oturen att hamna hos en idiot till läkare , och känner att du har svårt för att stå på dig, så ta med om du har en vän som vet hur du mår och som inte har några problem med att prata för sig (för dig), eller om du har en bra vuxen i din närhet.
Kram på dig


Caspern
I din ålder är alla förråd fyllda av allt du behöver. Att laborera med piller av olika slag gör att du lurar kroppens naturliga signaler och regleringar tills det blir en enda soppa av allt ihop. Att gå till hälsobutik ger garanterat mindre pengar i plånboken för att dom prackat på dig en massa jox.

Nej, man kan fortfarande ha brister. Om man inte äter tillräckligt av alla vitaminer kan det leda till brister, inget konstigt med det. Då behöver man terapeutiska doser av olika preparat. Nej man kan inte lura kroppen på något vis genom att tillsätta det man har brist på. Tycker du samma sak om diabetiker som måste tillsätta insulin? Eller en deprimerad som måste ha serotonin? Vissa tillskott ska man inte äta längre perioder av dock, kolla med en duktig naturterapeut eller liknande. 
Sedan håller jag med om at man inte ska gå till en hälsokostbutik, de har inte tillräckligt kunskap och deras piller är proppade med fyllnadsmedel som inte är bra. Jag har gått till naturläkare som hjälpt mig med rätt preparat och fått ett bättre liv. 

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons