Forum Mage & tarm


Sjuk sedan 2 år tillbaka. Magen jättestor, feber.

Hej, jag är en tjej på 26 år. Jag har tränat på elitnivå i kampsport sedan jag var 8 år gammal och varit med i landslaget i flera år. Tyvärr har jag fått sluta pga att jag blivit så sjuk. 
Det hela började på ett träningsläger i april för 2 år sedan. Jag fick hög feber och blev jättedålig av detta. Febern finns fortfarande kvar, den är inte hög men den finns där. Den känns dock högre än vad det visar på termometern. 
Jag gick upp 15kg på 2 månader, vilket är obegripligt. Genom gymnasiet och landslaget har jag fått gå många kurser i kost och träning så jag vet exakt vad jag stoppar i mig. Jag äter inte onyttigt, jag äter nog lite bättre än de flesta enligt mig. 
Det verkar inte vara fett som sitter på kroppen, utan min mage har svällt upp otroligt mycket. Den började svälla upp när jag blev sjuk, den svall upp ordentligt på en gång. Alla jag kände trodde att jag blivit gravid, den är verkligen jätteuppblåst konstant. Jag kan inte ha normala kläder, och det hjälper inte hur bra jag än äter. Magen är lika stor hela tiden. Jag har inte ont i magen, går på toaletten som vanligt, den är bara otroligt uppsvälld. 
Eftersom jag har feberkänningar hela tiden (jag har alltså inte varit nere på min normala temp sedan 2 år tillbaka) så har jag försökt att träna flera gånger men utan resultat. Jag blir snarare dåligare efter träning. Det enda jag kan göra är att gå på promenader med hunden vilket jag försöker fokusera på hela tiden för att få röra på mig. Trots långa och många promenader ligger min puls väldigt högt hela tiden, kondisen rubbar sig inte. Blir anfådd av att gå upp för mina 2 trappor upp till lägenheten. 
Jag har varit i kontakt med sjukvården här på hemmaplan hela tiden men jag blir varken vidareskickad eller hjälpt eftersom ingen på vår vårdcentral vet vad jag har för fel. 
Jag mår EXTREMT dåligt psykiskt. Jag har alltid varit väldigt vältränad och träning har alltid varit mitt liv. Nu när jag ser ut som jag gör så gömmer jag mig hemma, går aldrig ut och har roligt, vill helst inte träffa människor alls, grinar om kvällarna över mitt utseende och läkarnas nonchalans. Jag har tänkt så många gånger att jag inte vill leva mer. 
Jag har ingen aning om var jag ska vända mig. Jag vill ha hjälp av någon. Jag är beredd att åka långt för att få hjälp. 
Vad kan det handla om? Jag har själv försökt att uteslutit gluten, mjölkprodukter, kött etc etc utan resultat. 
Tacksam för svar 

Sök dig bort från den vårdcentralen och leta upp en bra läkare. Det är helt otroligt att de inte tar dig på allvar. Du kan ha ME vilket ger de symtom du har och brukar alltid börja med en besvärlig infektion. Då ska du inte gå snabba promenader utan istället lyssna på din kropp och ta pauser när du går.
Jag antar att du har tittat på dina sköldkörtelvärden så att du inte har överproduktion tex.
Dina problem med magen kan vara överkänslighet mot mat (inte samma som allergi), du kan tex prova en rotationskost (läs mer om det på nätet). Du kan också Prova lite naturläkemedel så länge, du kan köpa enzymer som hjälper ned vid nedbrytningen av mat (Thorne har en bra variant). Ta också lite probiotika för att assistera tarmfloran.
Var bor du någonstans? Första steget för dig är att komma till olika specialister, tex en neurolog eller en infektionsläkare. Det finns sådana som inte kräver remisser, dock är det inte alltid så bra tyvärr. När det gäller ME finns två enheter som kan detta en i Stockholm och en i Göteborg (jag tror att det finns en till i östergötland). Det handlar mest om diagnos och viss symtomlindring där, men det är ju viktigt för då har du något att utgå ifrån. 


TACK TACK snälla för svar. 
Nej tyvärr hittar ingen läkare något som är avvikande, och de har kollat sköldkörteln. Jag bor i Västernorrland, det är rätt svårt att hitta någon läkare häromkring verkar det som. Jag försöker desperat googla på olika sjukhus runtom i Sverige för att komma i kontakt med någon specialist för mage, men det verkar onödigt krångligt att få remisser och kontakt med dem. 
Jag ska absolut läsa om rotationskost och de naturläkemedel du föreslagit. Känner dock att jag nästan inte orkar hålla på att "testa" mig fram längre utan att ha något alls att gå på. 
Men tack snälla än en gång för dina råd, jag blir gladare än du anar. 


Enzymer och probiotika är knappast någon fara att prova. Ta det en stund dock och sluta inte om det inte gör någon större skillnad inom några veckor. Enzymer hjälper dig att bryta ned maten och skall tas i samband med måltid. Prova också gurkmeja med höga mängder curcummin (det trycker ned inflammaion något).
Du verkar orienterad på magen så då kanske det är rätt att undersöka den. Om den är väldigt svullen så borde ju läkare sannerligen lyssna kan man tycka. Jag känner till att Greger Lindberg skall vara väldigt kunnig inom området.. men han jobbar i sthlm och jag vet inte om han är aktiv som läkare nu.
Darek Sarota är en magtarm läkare i ditt län efter googlande. Han jobbar på en vårdcentral i härnösand så skriv in dig till den vårdcentralen och använd honom som läkare. Skall inte vara något problem då det är samma landsting.


Jag är själv under utredning med misstanke om ME. Jag har, precis som du, mer eller mindre konstant lite feber, värk i kroppen och problem med magen (magen har krånglat mer eller mindre i 20 år, men jag lider mest av diarréer). Hur som helst tänkte också jag på ME när jag läste ditt inlägg, säkert för att jag misstänker det hos mej själv, men ändå...
Jag försöker angripa det från alla håll, har varit både till "vanliga" läkare, funktionsmedicinare och näringsterapeuter. Det luriga är att ingenting syns på prover, allt ser bra ut! Men med hjälp av funktionsmedicinaren och näringsterapeuten har vi lagt om kosten totalt, kör nu på en kost som ska läka tarmen och stöda goda bakterier.
Det är en djungel det här, man blir tvungen att prova sig fram. LYCKA TILL!!

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons