Forum Mage & tarm


Koloskopi undersökning, snälla hjälp

Jag har snart koloskopi undersökning. Jag är rädd och vill inte göra undersökningen på grund av,jag tycker det är en pinsam undersökning. Snälla ni som har gjort koloskopi undersökning, kan ni dela erfarenhet hur det gick till. Så fort jag tänker på undersökningen mår jag mycket dåligt.

Det är en smidig undersökning... ja lite småjobbig, förstår din känsla av pinsamhet. Men de är professionella och det brukar gå bra. Jag har varit på sådana undersökningar pga vissa omständigheter som jag inte går in på närmare här. Men det fungerade jättebra och om du vill får du lugnande medel när undersökningen görs om du ber om det. Lycka till!


Jag gjrde detta för ca 5 månader sen! Och förstår precis hur du känner, jag kände exakt likadant, var så nära att avboka tiden till och med.Men för mig gick det till på detta vis iafFör jag trode dte var så komma in där klä av sig helt naken och ligga där helt blottad och utlämnad under en s där pinsam undersökning,Men ne man fick komma in och prata med läkaren angående besvärena som då lett till att man är där,Sen så fick man byta om och dom har tydligen förstått det där att en del tycker det är pinsamt att ligga där naken ch utlämnad så man fick ta på sig en rock och sedan lägga sig under en filt om man ville =) och läkarna gick ut ur rummet medansman gjorde sig iordning i lugn och ro.så kom dom in igen efter en ca 10 minnuter och kan ju säga enligt mig, så det som kändes under hela undersökningen var när do mskulle först känna med fingret.Därefter sen var det ju dags för den där berömda slangen som jag kan i ärlighetens namn säga att dte kändes inte ens när den gick in och jag kände inte av någonting under hela undersökningen, dock viss smått obehag då dom skulle runt krökarna i tarmen, men det gjorde inte ont!Och mina läkare, (ja dom är 2 i rummet för dom där undersökningarna tydligen) var iaf trevliga och pratade med en hela tiden under undersökningen och det gjorde mycket för då låg man inte där tyst och tänkte en massa.Så englit mig målar folk upp en värre bild än vad det egentligen är, enligt mig, värsta delen, lavemangena man ska ta innan undersökningen och när dom känner med fingret, det där andra kan jag i ärlighetens namn säga att jag inte märkte av alls!


 
 
Tack för att ni delar era erfarenheter.
Fråga till bastrixer:  fick du smärtstillande eller lungnande medel?


Jag tog inget sånt, var inte ens på tal om något sånt,Och vad jag fått hört att sånt ger dom endast om det går så långt att dom får avbryta undersökningen och då får du komma dit igen och då får du lugnande osv, bara vad jag hört iaf, råder delade meningar om det.Men när jag var där fick jag inte ens frågan om det, dock kör dom väl kanske med något smärtstillande gele då jag inte kände någonting när slangen åkte in.


Viktigast är ju bara taa om hur du känner inför underskningen osv, fråga en massa innan hur det går till osv, för mig gick dom igenom steg för steg och visade på bilder och pekade och hade sig och förklarade exakt in i detalj hur det skulle gå till osv.Viktigast i sån undersökning tror jag är väl at man är lugn och sansado ch inte stressar upp sig en massa innano och ligger rädd osv för då bir det ju pannkaka av allting, för ska du ligga där och spänna på dig osv under undersökningen då kan det nog bli jobbigt,Men som sagt, prata, berätta hur du kännr inför det hela det gjorde jag iaf,Och är ju inte så att dom tar 3 meter slang och kör upp hur som helst det hela går väldigt sakta och dom frågar mer ellr mindre hela tiden om det gå bra och hur det känns om dom ska ta det lugnare osv =)Och kan ju säga som sagt jag var livrädd för undersökningen och rejält obekväm med tanken med tanke på område och ligga där med rumpan halft i vädret typ, men efteråt kände jag bara att det där va verkligen ingenting =)


Jag har fått gjort koloskopi många gånger. Det var obehagligt innan första undersökningen och det var jobbigt att dricka laxermedlet. Men själva undersökningen kändes ingenting alls. Vill man ha lugnande säger man till innan själva undersökningen. Jag har alltid själv fått möjligheten att se undersökningen på en bildskärm. Det var faktiskt intressant. 


Tack Eimama,på vilket sätt var laxermedlet jobbigt, smakar det illa? Vad heter laxermedel som du fick?
På vilket sätt känner man ingenting alls? Jag är mycket rädd att det kommer göra ont.
 


Jag har gjort undersökningen ganska nyligen, och den gick jättebra. Man får mycket bedövning, om man vill, och det ville jag, så jag kommer inte ihåg så mycket av den. Det var lite värre att dricka de 4 litrarna, tycker jag. Men jag hade drycken ganska kall och så hade jag en tablett samtidigt i munnen, som jag drack. Då kändes inte smaken så.
Hoppas att det går bra för dig!

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons