Forum Mage & tarm


Forumtråd: Klumpkänsla, sveda och ont i halsen

Jag har haft problem med klumpkänsla, sveda och ont i halsen i fyra månader. Klumpkänslan är fruktansvärd eftersom den ofta ger kväljningskänslor. Min röst även påverkad. Väntade länge med att söka hjälp på grund av Coronaläget. Uppvisade ju vissa symtom på covid. Var ett tag helt säker på att det var vävnadsförändringar i strupen på grund av åratal med reflux på grund mitt hiatusbråck. Varit nyligen på undersökning på ÖNH där de konstaterat globus och bruxism. Jag har nu förstått att det är alla muskler i strupe och hals som nu blivit överansträngda för att kompensera svagheten i mitt bråck på magmunnen. Har även en förträngning i ena näsgången vilket gör att det är svårt att andas på natten då jag ligger på den sidan. Känner att jag försöker grimasera på nätterna för att ”öppna upp” för andningen i näsborren. Det fanns synbara märken i munnen efter både tung- och tandpressning. Har fått träffa logoped samt ska få en bettskena. Ska även fortsätta med omeprazol, som jag tagit i flera månader. Inget annat föreslaget i dagsläget. ÖNH-läkaren pratade även om att globus kan utlösas av ångest, vilket jag inte tror på i mitt fall eftersom mina besvär är konstanta, varken bättre eller sämre. Mår allt sämre psykiskt på grund av detta och tycker jag får dålig hjälp av vården. Sover dåligt på nätterna och tappat livsglädjen på grund av de konstanta problemen i svalget. Ni andra med liknande erfarenheter; har ni haft perioder då det förbättrats? Ska livet fortsätta så här behöver jag mer radikala åtgärder, kanske rentav operera mitt bråck på magmunnen. Någon som gjort det? Undrar även om det är någon som fått hjälp med att operativt öppna upp mer i näsgången?

Jag har med en klumpkänsla i halsen. Jag har varit och tagit prover på min sköldkörtel och inget visades. För några månader sedan så åt ja popcorn och ett skal satte sig illa och de rev i halsen, tror ni det kan vara det eller bör ja gå vidare med varför ja har den här känslan? Jag har även börjat fundera på om det är en rädsla efter detta för att ja känner att det är obehagligt i halsen? Vad tror ni?


Verkar vara många som lider av just globus känsla just nu. Otroligt skönt att känna att min inte är ensam, har haft mina besvär sedan mitten av april. Varit hos läkare som auskulterade hjärta lungor och EKG samt blodstatus u/a.
Genomgått KBT vilket stillat min oro då initial läkare diagnosticerade det som ångest relaterade problem.

Sannolikt lider flertalet av oss av rädsla för covid vilket leder till ansträngd andning över tid och därav globus.

Jag kommer dock inte ge upp med vidare undersökning förrän man kan utesluta att det faktiskt är ngt, gör inte det ni heller. Sen är det sannolikt så att det bara är kroppen som svarar för att vi inte kan låta kroppen styra sina egna processer.


Svar till akinna.

Jag förstår att det är jobbigt.

Att bli av med globus känsla tar tid, särskilt om det kommer från en ansträngd andning , nu har du ju underliggande tilltäppt näsgång. Det är också positivt att man faktiskt hittar att du är tandpressare, detta har inget att göra i sig med dina näsgångar utan är snarare ett tecken på stress och spänd käkmuskulatur.

Jag som lekman tänker att frigöra för andningen kan underlätta dina besvär då det i sig kan leda till överandning och ansträngd andning.

Det framkommer inte om du blir värre k andningen efter t.ex måltid , eller annat som kan vara associerat med diafragmabråck.

Jag kan tänka mig att delvis en kontakt med psykolog , vidare utredning för att underlätta din andning med t.ex. logopedhjälp, och acceptera att det kommer att ta tid.

Finns det något som gör att dina besvär blir ngt bättre?

Tror dock inte i sig utifrån det du beskriver man kan garantera att en magmunsoperation tar bort besvären. Oskuret är oftast bäst :).


Tillägg.

Jag förstår också frustrationen. Mina besvär , har kanske förbättrats något sedan i april, men knappt något. Dock har KbT hjälpt mig något att hantera min ångest över känslan.

Du nämner att du är frustrerad och tappat lite hopp, det är en tuff tid, särskilt om man har haft besvär länge och världssituatuionen gör det sannolikt inte bättre. Om du upplever tecken på nedstämdhet tycker jag du oavsett orsak till dina besvär ska ta kontakt med psykolog.

Det kan hjälpa dig med hantering av dina känslor om inte annat.

Ta hand om dig !

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons