Nyhet | Gynhälsa

Underbehandlade sjukdomen endometrios får nationella riktlinjer

Vården för kvinnor som drabbats av endometrios ska nu, med hjälp av nationella riktlinjer, förbättras. Kvinnosjukdomen endometrios är både smärtsam och underbehandlad och kunskapen inom vården behöver bli betydligt bättre.


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2018-03-23
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Endometrios drabbar upp till var tionde kvinna i fertil ålder, vilket motsvarar upp emot 250 000 kvinnor i Sverige. Trots att sjukdomen av vanlig bland kvinnor i fertil ålder har kunskapen länge varit bristande och för många kvinnor har vägen till diagnos varit lång.

– Det är inte ovanligt att unga kvinnor som söker vård för svåra menssmärtor får beskedet att detta är normalt, trots att det kan vara tecken på endometrios. Det händer också att de får en felaktig diagnos, säger utredare Elisabeth Eidem vid Socialstyrelsen.

Vanliga symtom är svårt smärta vid mens, smärta vid samlag, besvär i tarmar och urinvägar samt ofrivillig barnlöshet.

Annons
Annons

Tidig upptäckt viktigt

Tidig upptäckt och behandling är en viktig del i riktlinjerna.

– Det viktiga är att behandling sätts in tidigt. Då minskar risken för långvarig smärta samtidigt som möjligheten att bevara fertiliteten sannolikt ökar, säger Matts Olovsson, överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och prioriteringsordförande i riktlinjearbetet.

Riktlinjerna publiceras nu i en remissversion som är öppen för synpunkter fram till och med den 31 maj. En slutversion planeras vara klar i slutet av 2018.

Annons
Annons

Dessutom ger Socialstyrelsen ut ett informationsmaterial till vårdpersonal och allmänheten, för att öka kunskapen om endometrios.

    Källor

  • Socialstyrelsen - http://www.socialstyrelsen.se/nyheter/2018/vardvidendometriosskaforbattrasmednyariktlinjer

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu