Fråga Doktorn

Fråga   Kvinnlig hälsa

Fråga: PCOS

Jag har precis fått diagnosen PCOS. Men fick inte så mycket information eller rådgivning på sjukhuset. Jag fick min första cysta när jag var 17 (vad jag vet, det var första gången jag sökte vård för något sådant) Jag är 27 nu och har haft en del cystor under åren. Eftersom jag hade stora besvär vid mens fick jag börja med p-spruta. fick min sista spruta augusti 2007. Men mensen dök inte upp förrän i juni i år och sen dess har jag haft mens nästan hela tiden. uppehållen brukar inte hålla mer en ca en vecka. under denna långa mensperiod har jag även fått bröstmjölk, men prolaktinnivån var ganska normal sa läkaren. Det var i september. Nu undrar jag hur PCOS kommer att påverka mig och vad bröstmjölken kan bero på. Jag har läst att kvinnor med PCOS är överviktiga , men jag har aldrig vägt mer än 60 kg och jag är 167 cm. Jag har även läst om en del tester som ska göras vid PCOS som min läkare inte ens har nämnt. Han sa bara att jag skulle gå och försöka bli gravid eftersom chanserna blir mindre med åren för min del, kan det stämma?

Svar:

Det känns tråkigt att du inte fick mer information i samband med att du gavs diagnosen PCOS. Denna förkortning står för "polycystiskt ovarial syndrom" och innebär att äggstockarna innehåller ökad mängd äggblåsor s.k "cystor" som man brukar se tydligt vid ultraljudsundersökning. En del kvinnor med denna diagnos är överviktiga och kan ha förhöjda nivåer av det manliga könshormonet testosteron.

Oftast hittar man PCO hos kvinnor som har oregelbunden eller utebliven mens eller kanske för att man har svårt att bli gravid. Man brukar ofta behandla PCO med hormoner, gulkroppshormon eller kanske p-piller. I ditt fall borde du absolut söka gynekolog för att få en behandling som reglerar dina blödningar.

Den oregelbundenhet du beskriver tyder nog på att du inte har regelbunden ägglossning. Vilken behandling just du bör få beror på om du behöver preventivmedel eller ej. Kanske får du p-piller under en period och får regelbundna blödningar och om du senare vill bli gravid kan det tänkas att du behöver lite hjälp på traven för att få en ägglossning men det är inte alls säkert.

Självklart ska du försöka bli gravid när du själv önskar det, men det är sant att fertiliteten avtar med åldern.

Vätska från brösten är inte ovanligt och brukar inte vara farligt, många kvinnor i fertil ålder kan själva massera fram lite vätska från sina mjölkgångar i bröstet. Vissa mediciner kan också orsaka detta t.ex p-piller. Det är dock bra att man blir undersökt så att en läkare får avgöra utseende på vätskan, om det kommer från båda brösten mm för att kunna ge lugnande besked.

Jag tycker att du har rätt att få utförlig information av en läkare där du kan få ställa alla frågor du har. Lycka till!

Vänliga hälsningar

Lena Marions
Docent och överläkareDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons