Fråga barnmorskan om kvinnlig gynhälsa

Barnmorska Andrea Dahlman, Netdoktor

Jag heter Andréa Dahlman och är legitimerad barnmorska sedan 23 år tillbaka med erfarenhet från ungdomsmottagning, gynmottagning, mödravård, förlossning, BB och BVC.


Fråga   Kvinnlig hälsa

Fråga: Klamydia

Hej!

Jag blev gravid när jag var 20 år gammal. Jag hade då en stabil partner och hade inte samlag med någon annan sen 3 år tillbaka. När jag blev gravid så tog vi ett gemensamt beslut om Abort. När jag skulle göra denna Abort så fick jag då ta ett Klamydia test. Detta test visade positivt vilket gjorde mig oerhört chockad. Jag berättade detta för min partner som blev arg och menade på att jag hade varit otrogen. Han tog sedan ett eget test på ungdomsmottagningen och detta visade negativt. Då ringde en person ifrån ungdomsmottagningen upp mig och sa att jag måste berätta vem jag annars haft samlag med. Jag hade ju inte haft det med någon annan så jag menade att det måste blivit fel på testet. Hon svarade nej att testet stämmer och att jag måste berätta. Jag blev nästan panikslagen eftersom jag inte hade varit med någon annan. Nu till min fråga. Jag hade samlag med en kille ca 3 år tidigare kort innan jag blev tillsammans med min partner och blev då smittad med klamydia. Jag åt då en penicillin kur och tänkte inget mer på det. Kan det vara så att det var detta som gav utslag på testet flera år senare? Jag är än idag tillsammans med min partner men detta kommer upp ibland trots att det nu är 11 år senare. Han tror än idag att jag varit otrogen och vill ibland att jag bara ska erkänna. Jag känner mig så maktlös och undrar om ni kan ge svar på vad som kan ha skett i mitt fal? Jag kan inte läsa någonstans om felaktiga provsvar. Tyvärr var jag bara 20 år och livrädd så jag vågade aldrig gå tillbaka till ungdomsmottagningen för ett nytt test för jag kände mig så otroligt sviken. Hoppas på svar. Tack!

Svar:

Hej, tack för din fråga. Så bra att du frågar och vill veta mera. Jag vill börja med att säga att jag är ledsen över att du kände dig så ensam och sviken. Så skall det absolut inte vara. Bra att ni gjorde ett gemensamt beslut då, fick ni några uppföljande samtal eller stöttning efter det?

Klamydia är en bakterie som sätter sig i slemhinnorna, oftast i urinröret, slidan eller anus/ändtarmen. Man kan vara smittad trots att man är helt symptomfri, man kan alltså ha klamydia utan att veta om det. Det är därför viktigt att man testar sig regelbundet. Dels för att stoppa smittspridningen och dels för att undvika komplikationer som annars kan orsaka bland annat fertilitetsproblem senare i livet. Det är ovanligt med falskt negativa provsvar när man testar sig för könssjukdomar genom ett PCR-test, vilket är den vanligaste metoden. Klamydia är den absolut vanligaste könssjukdomen i Sverige och allra vanligast är den hos personer som är under 30 år. Klamydia är en av de sjukdomar i Sverige som lyder under Smittskyddslagen, det var därför de ringde dig. Lagen finns till för att förhindra spridningen av vissa sjukdomar.

Om man misstänker att man kan vara smittad av klamydia är man därför tvungen att göra ett test. Om det visar sig att du är smittad är det din skyldighet att söka vård och behandlas. Det är enkelt, man blir frisk på en vecka med hjälp av antibiotika.

Smittskyddslagen innebär också att du måste uppge vilka personer du har haft sex med under en viss period, så att sjukvården kan kontakta alla som eventuellt bär på smittan. Det kallas för smittspårning. Uppgifterna är skyddade av Hälso- och sjukvårdssekretessen, ingen får veta att det är just du som har lämnat ut informationen.

Förstår absolut din oro, du skall se att det går bra. Du skall inte behöva gå och vara orolig även om det hände för länge sedan och att detta fortfarande berör så mycket, prata med din partner och förklara hur du känner. Du kan också be om ett enskilt eller gemensamt samtal med någon vårdpersonal. Vårdpersonalen finns för att hjälpa dig/er. Ta hand om dig //Andréa D., Netdoktor


Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Depression pga lågt östrogen eller högt Levaxin?

2023-06-23 | 01:27

av Andréa Dahlman

Klamydia

2023-06-20 | 22:02

av Andréa Dahlman

Sköra slemhinnor efter Letrozol behandling

2023-06-21 | 16:42

av Andréa Dahlman

Flytning

2022-10-24 | 13:22

av Andréa Dahlman

Bara ett test från Åsa

2022-10-19 | 13:14

av Andréa Dahlman

Framfallsoperation

2022-10-11 | 14:13

av Andréa Dahlman

För trångt?

2022-10-7 | 12:14

av Andréa Dahlman

Gul tjockare flytning en vecka innan bim

2022-10-5 | 22:23

av Andréa Dahlman

Magsjuka

2022-10-4 | 06:53

av Andréa Dahlman

Ägglossning

2022-10-4 | 17:34

av Andréa Dahlman

Ektopi

2022-10-10 | 16:07

av Andréa Dahlman

Mens

2022-10-2 | 10:40

av Andréa Dahlman

Lymfödem pga klimakteriet - hormoniell obalans?

2022-10-1 | 17:58

av Andréa Dahlman

Gulaktig flyttning

2022-09-26 | 16:18

av Andréa Dahlman

Anti-D spruta vid missfall

2022-09-13 | 17:02

av Andréa Dahlman


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.