Fakta | Kirurgi

Vård av operationssår


Uppdaterad den: 2013-02-05
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

När kan jag ta bort bandaget?

Bandaget bör i de flesta fall bytas ut varje dag, redan från första dagen efter operationen. De flesta sår behöver bandage de första dagarna. Avsikten med bandaget är först och främst att skydda såret mot infektioner, men bandaget är även bra för att suga upp vätska som behöver tömmas ut från såret. Hur länge du behöver bandage, kan variera och du får normalt ett tydligt besked om det från läkaren eller sjuksköterskan. Det skadar inte om du använder bandage längre än det som rekommenderas, bara du ser till att rengöra ordentligt.

Vad gör jag om såret blir rött?

Sårkanterna är i regel lätt rodnade en tid efter operation. Det är normalt. Om rodnaden sprider sig utöver såret och ökar i omfång, bör du kontakta din läkare eller sjuksköterska. Om du finner var i såret och det gör ont, bör du också ta kontakt med läkaren eller sjuksköterskan.

Det är som regel ingen allvarlig reaktion, men du har troligtvis fått en infektion i såret. Det går oftast bra att behandla infektionen med rengöring och omläggning. I enstaka fall kan antibiotika behövas. Du får mer information om detta hos läkaren eller sjuksköterskan.

Annons
Annons

Vad gör jag om såret blöder?

Om du ser att bandaget är blodigt, bör du byta detta mot ett nytt, torrt bandage. Om såret fortfarande blöder, kan du pressa direkt på såret i några minuter. De flesta blödningar kommer då att stoppa utan större problem. Om detta inte sker, måste du ta kontakt med sjukvården.

Måste jag hålla såret torrt?

Såret bör hållas torrt de första 24 timmarna efter operation. Undvik därför att duscha och bada det första dygnet. Tvätta det hellre med svamp eller kompress. Efter andra dagen kan du tvätta såret med tvål och vatten. Om du har stygn eller sårtejp, kan du duscha istället för att bada. Var försiktig när du torkar dig, så att du inte river för mycket i såret.

Kommer stygnen att avlägsnas?

Djupa sår sys ibland med en speciell tråd som inte behöver tas bort. Den kommer efter hand att absorberas av kroppen. Ytligare sår sys med en tråd som ska tas bort. Detta görs vanligtvis hos sjuksköterska. Hur lång tid stygnen ska sitta innan de tas bort, beror på typen av sår, var det sitter, storlek och hur snabbt det förväntas läka.

Annons
Annons

Ibland kan sårtejp appliceras på såret efter att stygnen har tagits bort. Sårtejpen gör att såret blir starkare. Tejpen kan som regel tas bort efter tre till sju dagar. Själva såret behöver dock ytterligare några månader innan det får tillbaka sin fulla styrka.

Bör jag begränsa mina aktiviteter?

Om du undviker aktiviteter som medför en belastning på ärret/såret, kommer reparationsprocessen att gå fortare. Du bör absolut undvika aktiviteter som kan leda till att du sliter upp såret. Fråga din läkare eller sjuksköterska lite närmare om vad som gäller för just ditt sår.

Bör jag undvika sol?

Ett ärr som fortfarande håller på att läka, kommer att bli mörkare och mer tydligt om det blir solbränt. Begränsa ditt solande de första sex månaderna efter operationen. Täck såret om du skall vara ute i stark sol under denna perioden.