Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Kirurgi

Vård av operationssår och andra suturerade sår

Efter kirurgiska ingrepp och vid sårskador som skärskador brukar såret förslutas med nål och tråd (suturer), och/eller annat material som särskilt lim eller tejp. Vid större operationer används kirurgisk häftapparat med metallclips, "staples" eller "agraffer".


Uppdaterad den: 2023-08-14

Annons

Vad kan man göra själv?

När kan man ta bort bandaget?

De flesta sår behöver bandage de första dagarna. Avsikten med bandaget är först och främst att skydda såret mot infektioner, men bandaget är även bra för att suga upp vätska från såret. Om det vätskar mycket kan bandaget behöva bytas, i annat fall kan bandaget ofta får sitta tills stygnen skall tas bort.

Hur länge såret behöver vara omlagt kan variera och du får normalt ett tydligt besked om det från läkaren eller sjuksköterskan. 

Vad gör man om såret blir infekterat?

Sårkanterna är i regel lätt rodnade en tid efter operation. Det är normalt. Om rodnaden sprider sig och ökar i omfång, bör man kontakta vården. Om smärtan ökar, det blir varmt eller svullet och det kommer var i såret, bör man också ta kontakt med vården då det kan vara tecken till infektion. 

Det går ofta bra att behandla infektionen med rengöring och omläggning. I vissa fall kan antibiotika behövas. Då tas en odling innan behandling.

Vad gör man om såret blöder?

Om man ser att bandaget är blodigt, bör man byta det mot ett nytt, torrt bandage. Om såret fortfarande blöder något, kan man trycka på såret i några minuter. De flesta små blödningar kommer då att sluta. Om detta inte sker, måsteman kontakta vården.

Måste man hålla såret torrt?

Såret bör i regel hållas torrt de första 24–48 timmarna. I regel kan man duscha efter ett dygn men såret kan behöva skyddas från vatten med vattenskyddande bandage eller att bandaget byts efteråt. Man ska vara försiktig när man torkar sig, så att man inte river för mycket i såret.

Bör man begränsa sina aktiviteter?

Du bör undvika fysisk ansträngning som belastar såret så det riskerar att gå upp. Tänjning på såret försämrar också sårläkning och riskerar att ärret blir större. 

Bör man undvika sol?

Ett ärr som fortfarande håller på att läka, kommer att bli mörkare och mer tydligt om det utsätts för sol under det första året. Därför är det bra att täcka såret om man är ute i stark sol.

Annons
Annons

När ska man söka vård?

  • Om såret verkar ha gått upp, glipar eller blöder.
  • Vid tecken till infektion, ökad rodnad, smärta, svullnad, värmeökning eller var.
  • I regel är det bra att i första hand vända sig till den vårdenhet som utfört operationen eller behandlat skadan.

Suturtagning

Djupa sår sys ibland med en speciell tråd som inte behöver tas bort. Tråden absorberas efter hand av kroppen. Sårlim absorberas av huden. Ytligare sår sys med en tråd som ska tas bort. Detta görs vanligtvis hos sjuksköterska.

Hur lång tid stygnen ska sitta innan de tas bort, beror på typen av sår, var det sitter, storlek och hur snabbt det förväntas läka. Ofta är det  en till två veckor. Den som sytt ihop såret brukar ge en anvisning om när det är lämpligt att stygnen ska tas. 

Ibland kan sårtejp appliceras på såret innan och/eller efter att stygnen har tagits bort. Sårtejpen gör att såret blir starkare. Tejpen kan som regel tas bort efter tre till sju dagar. Själva såret behöver dock ytterligare några månader innan det får tillbaka sin fulla styrka.

Annons
Annons

Prognos

Hud- och mjukdelsskador läker ofta bra. I regel bildas ett ärr som successivt bleknar. Ibland blir känseln sämre i huden kring ärret.

Ärr

Det bildas ärr som kan bli kosmetiskt störande. Om såret blir infekterat kan man behöva lämna det öppet för att infektionen ska läka ut och då kan ärret bli större. Ärr blir ofta mindre med tiden och kan ändras under ett år. I vissa fall bildas hypertrofiska ärr eller så kallad keloid. 

Känselnedsättning

Känselnedsättning i huden är vanligt efter kirurgi och även efter skador när ytliga hudnerver påverkas. Känseln förbättras ofta under flera månader upp till ett år men ibland blir nedsättningen bestående.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons