Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Sialolitiasis


Uppdaterad den: 2012-10-02
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är sialolitiasis?

Sialolitiasis är ett tillstånd som betecknar stenbildning i en utförsgång från en spottkörtel. Vi har tre viktiga spottkörtlar. Den största (glandula parotis) ligger vid käkvinkeln alldeles framför örat. De två andra (gl.submandibularis och gl.sublingualis) ligger innanför underkäken. Den största körteln öppnar sig längs insidan av kinden i munnen. De två andra körtlarna öppnar sig längs sidan av munbotten.

Annons
Annons

Vilka symtom ger sialolitiasis?

Vanligtvis kommer de värsta symtomen i samband med måltider. Det vanligaste är att känna smärta och svullnad. Vissa beskriver en sprängande känsla i körteln. Svullnaden kan bli relativt stor och den blir snabbt lätt synlig i ansiktet. Alla dessa symtom uppstår på grund av att spottkörteln inte kan tömma sig.

Diagnos

När du kommer till läkaren har du troligtvis en svullnad över körteln samt några av de symtom som nämnts ovan. Detta tillsammans med att läkaren kan känna stenen i din mun är tillräckligt för att ställa diagnosen. Det är dock inte alltid lika lätt att ställa diagnosen. Då kan det bli aktuellt att ta en röntgenbild för att hitta någon sten.

Annons
Annons

Hur behandlas sialolitiasis?

Om det är möjligt utan att det blir alltför smärtsamt kan läkaren prova att manipulera ut stenen. Den vanligaste behandlingen som används i dag är annars kirurgi. Spottgången öppnas och stenen plockas ut. I vissa fall används en dilatationsteknik för att försöka utvidga spottgångarna så att stenen lättare kan komma ut.

Vilken behandling du får beror på ditt specifika sjukdomsfall, men också var i landet du befinner dig. Prata med din läkare så får du veta mer om vad som är aktuellt för dig.

En sten som blockerar utförsgången från spottkörteln ger ökad risk för inflammation i körteln.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons