Kronisk mellanöreinflammation

Vid kronisk inflammation i mellanörat är det hål på trumhinnan, det rinner ofta, ibland konstant, från örat och det gör ont i perioder. Tillståndet uppstår oftare hos dem som har haft många akuta mellanöreinflammationer som barn.

Publicerad den: 2012-08-19
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är kronisk mellanöreinflammation?

Trumhinnan skiljer mellanörat från örongången och ytterörat. Vid detta tillstånd har du hål på trumhinnan och kronisk inflammation i slemhinnan i mellanörat. I regel rinner det också konstant från örat medan smärtor kan komma i perioder. Det är vanligt att höra sämre på det sjuka örat än på det friska.

Kronisk mellanöreinflammation förekommer oftare hos personer som har haft många akuta mellanöreinfektioner som barn eller som har haft mycket besvär med vätska i mellanörat.

Animation av inflammation i mellanörat

Orsak

Återkommande akuta infektioner i mellanörat kan ge ett bestående hål på trumhinnan. Ett sådant hål kan också uppstå som följd av en skada. Att ha vätska i mellanörat kan också skada trumhinnan med tiden och medföra kronisk inflammation.

Annons
Annons

När det går hål på trumhinnan förloras en viktig barriär mot bakterieangrepp. Bakterier kan spridas direkt från huden i örongången in i mellanörat. Vid långvarig inflammation kommer också slemhinnan i mellanörat att skadas och motståndskraften lokalt i örat att försvagas. Inflammationen leder också i många fall till att hörselbenskedjan i örat förstörs och det bidrar till hörselnedsättningen.

Inflammationen leder till en ökad sekretproduktion och därmed kommer det att rinna sekret och var från örat.

Diagnos

Diagnosen ställs på grundval av den karakteristiska anamnesen (sjukdomshistoria) med återkommande öroninflammationer, konstant rinnande från örat och nedsatt hörsel. Vid undersökning kan läkaren direkt se hålet på trumhinnan och eventuell varbildning i mellanörat. Ofta måste läkaren spola örongången försiktigt eller suga ut sekret för att få en översikt över trumhinnan.

Annons
Annons

Behandling

Det är viktigt att du undviker att få in vätska som innehåller bakterier i mellanörat. Patienter med hål på trumhinnan bör därför vara speciellt uppmärksamma när de badar. Om du skall dyka med huvudet undet vattnet bör du använda vattentäta öronproppar – dessa kan köpas på apoteket.

Med hål på trumhinnan är du utsatt för plötsliga försämringar av infektionen i mellanörat. Detta kan arta sig i form av ökad smärta eller ett ökat rinnande av vätska/var från örat. Sådana episoder behandlas oftast hos specialist i öron-näsa-halssjukdomar. Behandlingen består av rengöring av örat, eventuellt sköljning av örat och örondroppar Det kan också bli aktuellt att behandla med antibiotika.

I vissa fall utförs en operation för att stänga hålet i trumhinnan. När trummhinnan blir tät återupprättas funktionen och hörseln kan normaliseras om hörselbenen inte är skadade. Under operationen rengörs örat. Om benkedjan i mellanörat är skadad kan det vara möjligt att reparera den skadan så att hörseln förbättras.

Hos många patienter med kronisk öroninflammation är förändringarna i öronen så stora att normal hörsel inte kan förväntas ens efter operation.

Prognos

Ibland leder en kronisk mellanöreinflammation till ett tillstånd som kallas för kolesteatom. Det är en ansamling av hudvävnad i mellanörat. Ansamlingen leder till tryck på övrig vävnad och kan förstöra mellanörat delvis. Det behöver nästan alltid opereras bort. 


Annons
Annons
Annons
Annons
Annons