Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Bullös myringit

Bullös myringit är en form av akut mellanöreinflammation där det bildas blåsor på trumhinnan. Smärtan kan vara intensiv.

Uppdaterad den:
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är bullös myringit?

Bullös myringit är en variant av akut mellanöreinflammation där det bildas blåsor på trumhinnan. Bullös myringit uppstår i cirka 5 % av fallen av akut mellanöreinflammation hos barn under två år.

Symtom

Trumhinnan är mycket känslig, och sådana här blåsbildningar har visat sig leda till en starkare smärta i öronen än vid vanlig öroninflammation. I övrigt är symtomen samma som vid akut mellanöreinflammation.

Orsak

Studier hos barn med mellanöreinflammation har det inte kunnat påvisa andra orsaker än de bakterier och virus som orsakar mellanöreinflammation.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Diagnos

Diagnosen ställs med hjälp av en undersökning av örat genom att titta in med en lampa och förstoringsglas (otoskopi). Man kan se ett eller fler blåsor som är fyllda med genomskinlig vätska och/eller blod.

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »

Behandling

Bullös myringit behandlas som en vanlig mellanöreinflammation. Det kan ofta finnas behov av smärtstillande läkemedel såsom paracetamol och/eller ibuprofen. 

Antibiotika har ingen verkan på blåsorna men kan hos vissa grupper förskrivas för att minska risken för komplikationer av mellanöreinflammationen. 

Annons
Annons

Prognos

Tillståndet varar i några få dagar och blåsorna spricker av sig själva. Prognosen är god och tillståndet lämnar oftast inga restsymtom. 


Annons