Bullös myringit

Bullös myringit är en form av akut mellanöreinflammation där det bildas blåsor på trumhinnan. Bortsett från att smärtan kan vara något starkare, är det bara lite som skiljer tillståndet från vanlig mellanöreinflammation.

Uppdaterad den: 2012-10-03
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är bullös myringit?

Bullös myringit är en variant av akut mellanöreinflammation där det bildas blåsor på trumhinnan. Orsaken till den här varianten av öroninflammation är oklar, men herpesvirus, mykoplasma och bakterier har föreslagits som möjliga orsaker. Vid studier hos barn med mellanöreinflammation har det emellertid inte kunnat påvisas andra orsaker än de bakterier som orsakar mellanöreinflammation.

Trumhinnan är mycket känslig, och sådana här blåsbildningar har visat sig leda till en starkare smärta i öronen än vid vanlig öroninflammation. Hörseln kan också försämras något under tiden sjukdomen varar, på grund av att trumhinnan är inflammerad och förtjockad.

Bullös myringit uppstår i cirka 5 % av fallen av akut mellanöreinflammation hos barn under två år.

Annons
Annons

Hurdant är sjukdomsförloppet?

Tillståndet varar i några få dagar tills blåsorna spricker av sig själva. Smärtorna försvinner med blåsorna. Trumhinnan skadas inte som följd av tillståndet och hörseln normaliseras.

Hur behandlas bullös myringit?

Bullös myringit behandlas som en vanlig mellanöreinflammation. Det kan ofta finnas behov av smärtstillande läkemedel. I de flesta fall räcker det emellertid med paracetamol som är receptfritt.

Antibiotika (penicillin) har ingen verkan på blåsorna men kan hjälpa mot själva mellanöreinflammationen om den inte ger med sig av sig själv.

Annons
Annons

Sjukdomen uppträder endast en gång och det finns ingen risk för att du får den igen om du redan har haft den.


Annons
Annons
Annons
Annons
Annons