Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Halskatarr (faryngit)


Uppdaterad den: 2017-09-13
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är faryngit?

Faryngit är en diffus inflammation i slemhinnorna i svalget; i bakre delen av munnen, gomseglet, mandlarna och väggarna i svalget. Faryngit är ett mycket vanligt tillstånd. Om man blir hes eller förlorar rösten innebär det att inflammationen sträcker sig nedåt i svalget till området där stämbanden sitter (laryngit).

Symtom

Typiska besvär vid tillståndet är klåda och irritation i näsa och svalg. Den såriga känslan i halsen ökar allt eftersom och man kan uppleva obehag eller smärta när man sväljer. Det är också vanligt med stickningar i öronen, hosta och snorbildning. I mer sällsynta fall kan allmäntillståndet vara nedsatt.

Orsak

I de allra flesta fall beror faryngit på ett vanligt förkylningsvirus. 

Diagnos

Diagnos är ofta enkel att ställa genom sjukhistoria och typiska symtom. Om de lokala besvären från halsen blir betydligt värre och allmäntillståndet tydligt försämras, eventuellt tillsammans med hög feber, är detta tecken på att tillståndet har övergått från en bagatellartad faryngit till en bakterieinfektion som kan kräva behandling. I vissa fall kan det vara svårt att skilja mellan virus- och bakterieinfektion, och då kan ett halstest vara till hjälp (StrepA-test).

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »

Behandling

Det finns ingen botande läkemedelsbehandling då infektionen beror på ett virus. Virus som orsakar inflammation i hals eller svalg kan kroppen ta hand om på egen hand, och de allra flesta fall av faryngit går över av sig själv. 

Det kan finnas behov av febernedsättande eller smärtlindrande mediciner i några dagar, till exempel i form av paracetamol. Det kan också vara klokt att ta det lugnt i några dagar och undvika större fysiska ansträngningar. Om man har feber är det bäst att hålla sig hemma i lugn och ro. 

Förskola/dagmamma

Barn kan gå till förskolan om de inte har feber över 38 grader och allmäntillståndet inte är nedsatt. Om streptokocker har påvisats av läkare kan barnet gå till förskolan dagen efter att penicillinbehandlingen har inletts.

Annons
Annons

Prognos

De allra flesta känner sig betydligt bättre efter tre till fyra dagar ("tredagarshalsfluss") och nästan alla är helt friska inom en vecka.


Annons