Nyhet | Infektion

Varm sommar kan ha ökat risken för badsårsfeber

Fallen av vibrioinfektion, som kan leda till badsårsfeber, tredubblades i år. Orsaken tros vara sommarens höga temperaturerna, rapporterar Sveriges Radio.


Publicerad den: 2018-09-17
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Varm sommar kan ha ökat risken för badsårsfeber
Annons

– De tre senaste åren har det varit mellan 40 och 50 fall. I år, under 2018 har det rapporterats 145 fall hittills. Det är främst under sommaren och betydligt fler än vad vi brukar se, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten till Sveriges Radio.

Vibriobakterier, som är en släkting till kolerabakterien, lever främst i bräckt vatten. Bakteriernas tillväxt gynnas vid varma somrar, då vattentemperaturerna är över 20 grader.

Annons
Annons

Kan orsaka infektion

Om bakterierna kommer i kontakt med öppna sår, hörselgångarna eller tarmarna (om man sväljer vatten) kan de orsaka en infektion.

Symtomen är olika beroende på var infektionen börjar. Om infektionen får fäste i ett existerande sår och sprids till blodbanan och orsaka livsfarlig blodförgiftning kallas tillståndet badsårsfeber. Symtom brukar dyka upp efter 1–3 dygn.

– Det här gäller främst om man är lite äldre och har lite nedsatt immunförsvar, säger Marika Hjertqvist på Folkhälsomyndigheten till radion.

Har man smittats via öronen, kan man infektion i hörselgången eller mellanörat. Får man infektion i tarmen kan man få diarré.

Annons
Annons

Så undviker du vibrioinfektion

Bakterierna finns i de flest badvatten där temperaturen är över 20 grader.  Undvik därför att bada i sötvatten eller bräckt vatten (gäller även badtunnor) om du har ett sår.

 

    Källor

  • Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/smittsamma-sjukdomar/vibrioinfektioner/
  • Sveriges radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7044403

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu