Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Svenska myndigheter väl förberedda

Annons

Enligt folkhälsominister Maria Larsson är de svenska myndigheterna väl förberedda för att hantera spridningen av den nya influensan, den så kallade svininfluensan. Men samtidigt påpekar hon att man ändå får räkna med att fler dödsfall kommer inträffa.

För varje vecka som går rapporteras det in allt fler fall av den nya influensan A (H1N1). Och snart räknar Smittskyddsinstitutet med att smittspridningen kommer att börja öka i snabbare takt, säger generaldirektören Jonas Carlson.
– Vi ser en ökning, men det är för tidigt att säga om det blir en kraftig ökning den här veckan eller de kommande veckorna, säger Carlson.

Annons
Annons

Anders Tegnell, chef för smittskyddsenheten på Socialstyrelsen, uppger att om allt går som det ska kommer riskgrupperna och en del vårdpersonal att börja vaccineras den första veckan i oktober. Och när riskgrupperna fått vaccin kommer övriga svenskar att erbjudas vaccinering. I slutet av november väntas närmare hälften av befolkningen att vara vaccinerade och då kommer smittspridningen också att minska, säger Tegnell. Men samtidigt kommer pandemin med stor sannolikhet&nbspatt fortsätta.
– Den här influensan har kommit för att stanna, kanske inte i Sverige men i världen som helhet, säkert ett årtionde och många sjukdomsfall kommer att vara allvarliga, men vi minskar riskerna att insjukna i Sverige genom insatserna vi gör nu, avslutar Anders Tegnell.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.