Nyhet | Infektion

Slumptester ska visa virusspridningens omfattning

Ett tusental slumpmässigt utvalda personer kommer nu att testas för det nya coronaviruset. Ett svar väntas komma inom två veckor, vilket ska ge en bild av hur många som har smittats. Det rapporterar Dagens Medicin och TT.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2020-03-23
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Slumptester ska visa virusspridningens omfattning
Annons

Så här långt har 1 906 personer i Sverige diagnostiserats med covid-19. Samtidigt finns det antagligen ett växande mörkertal eftersom enbart personer som anses vara i behov av vård och som är anställda inom vården testas.

För att få en uppskattning om hur utvecklingen av det nya coronaviruset kommer se ut följer Sverige Island och kommer inom de närmaste två veckorna att testa ett tusentals slumpmässigt utvalda personer.

– Intresset ligger framför allt i att så småningom kunna göra någon slags beräkning om hur länge detta kommer att hålla på. Det kanske till och med lugnar sig till sommaren, kommer vi då få en peak i höst? Det är den typen av frågor som är väldigt viktiga, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Dagens Medicin.

Annons
Annons

    Källor

  • Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2020/03/23/tester-i-slumpgrupper-ska-visa-spridningen/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu