Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Så uppstår feber

Under lång tid har mekanismen bakom feber varit okänd. Men nu har forskare vid Linköpings universitet avslöjat hur det går till när kroppstemperaturen höjs.

Publicerad den: 2014-12-01

Annons

En särskild grupp av små signalmolekyler är centrala i händelseförloppet som orsakar feber, nämligen cytokiner. Dessa bildas av immunförsvaret vid inflammationer och infektioner i kroppen.

Så uppstår feber

Den särskilda mekanismen bakom feber har länge varit en gåta. Men nu har forskare vid Linköpings universitet visat att ett särskilt cytokin, vid namn interleukin-6, spelar en nyckelroll vid feberns uppkomst. När interleukin-6 binder till särskilda mottagarämnen som finns på ytan av hjärnans små blodkärl aktiveras ett specifikt signalsystem inuti blodkärlsväggen. Då bildas ämnet prostaglandin E2 som orsakar feber genom att påverka nervcellerna i framhjärnans temperaturreglerande del, kroppens ”termostat”.

Forskarna gjorde upptäckten genom experiment på möss. Med hjälp av genetiska metoder hindrade man inbindning av interleukin-6 till hjärnans små blodkärl. Då minskade djurens prostaglandinbildning, och även förmågan att drabbas av feber.

Annons
Annons

Professor Anders Blomqvist har lett forskningsarbetet kring feber:

– Det här är grundforskning, där målet är att förstå hur hjärnan påverkas av immunsignaler från kroppen. Viktiga frågor återstår att besvara, som hur olika cytokiner samverkar för att forma hjärnans svar på perifer inflammation. På sikt kan vår forskning ha betydelse för behandling av olika neurologiska sjukdomar som man vet har inflammatoriska komponenter, till exempel neurodegenerativa sjukdomar som Alzheimers men även psykiska sjukdomar som depression, säger han i ett pressmeddelande från universitetet.

Studien är publicerad i tidskriften The Journal of Neuroscience.

Läs mer om feber här »

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.