Campylobacterinfektion
Vad är campylobacterinfektion?
Detta tillstånd är en infektion i tarmen orsakad av bakterierna Campylobacter jejuni eller Campylobacter coli.
Campylobacterinfektion är en av många sjukdomar som har blivit vanligare med ökat resande. Smittan sker hos något mer än hälften av fallen i utlandet eller från importerade livsmedel. Campylobacterinfektion är idag den vanligaste bakteriella orsaken till akut diarrésjukdom i Sverige och antalet personer som varje år smittas har dubblerats under de senaste tio åren. Folkhälsomyndigheten har de senaste åren fått cirka 9 000 anmälningar per år om fall av campylobacterinfektion.
Typiska symtom vid infektionen är:
- Feber och influensaliknande symtom.
- Magsmärtor.
- Vattnig diarré som ofta är blandad med blod och slem.
Orsak
Campylobacterbakterien leder till en inflammation i tarmslemhinnan. Detta medför nedsatt upptag av näringsämnen och ökad utsöndring av vatten. Det visar sig som en vattnig diarré. Bakterierna som orsakar sjukdomen finns framför allt i:
- Infekterade livsmedel, framför allt fågelprodukter.
- Infekterat dricksvatten.
- Smitta från person till person genom dålig handhygien kan också förekomma.
Man ställer diagnosen genom att undersöka avföringsprover från den sjuka.
Japansk encefalit – Oförutsägbar risk, allvarliga konsekvenser
Japansk encefalit orsakas av ett virus som sprids till människa via myggstick i Asien. Sjukdomen startar oftast med influensaliknande symtom och kan ge hjärninflammation, som i sin tur kan orsaka kramper och förlamningar. Valneva Sweden AB, 105 21 Stockholm
Behandling
Tillståndet går i de flesta fall över av sig själv, och det viktigaste är därför att förhindra att andra blir smittade. God personlig hygien är viktig under sjukdomsperioden, framför allt noggrann handtvätt i samband med toalettbesök och vid matlagning. Personer som arbetar med mat eller servering ska sjukskriva sig.
- I början av diarréperioden, och vid ihållande lindrig sjukdom, rekommenderas rikligt med vätska:
- För barn två till tio år: 100–200 ml vätska efter varje lös avföring.
- För vuxna mer vätska än vanligt.
- För alla: Undvik läsk och sportdrycker. Om du dricker dem, blanda med lika delar vatten.
- Vid uttalade besvär och tecken på begynnande uttorkning bör man dricka en lösning av socker och salt:
- Det bästa är att köpa färdig vätskeersättning, exempelvis på apotek.
- Man kan göra egen vätskeersättning: 1/2 tsk (2,5 ml) salt och 6 tsk/2 msk (30 ml) vanligt socker i en liter vatten. Det är viktigt att man använder exakta teskeds- och/eller matskedsmått. Salthalten är densamma som i tårar, så om man har gjort en vätskeersättning som smakar saltare än tårar har man doserat fel. Om man är osäker på vattnets kvalitet ska det först kokas och svalna av.
Tillståndet går normalt över efter några dagar, men 20 % av patienterna kan ha symtom längre än en vecka. I undantagsfall kan infektionen hålla i sig i veckor och månader. Sjukhusvård kan vara aktuell vid mycket kraftig diarré.
Hur förebyggs smitta?
- Drick inte vatten som inte är desinficerat.
- Kyckling, hamburgare, pannbiff och andra färsrätter bör vara helt genomstekta eller genomkokta.
- Andra köttprodukter bör vara ordentligt stekta på ytan.
- Undvik opastöriserad mjölk.
- Förvara maten i kyltemperatur (+4 °C)
- Tvätta händerna efter toalettbesök, efter kontakt med djur och före matlagning.
- Tvätta knivar, skärbrädor och köksutrustning som har blivit förorenade av råvaror. Använd inte samma skärbrädor eller köksredskap för kött och grönsaker eller för rått och färdiggrillat kött.
- Vid vistelse i områden med dåliga hygieniska förhållanden:
- Undvik okokta grönsaker, glass, frukt som inte kan skalas och vatten som inte säljs på flaska
- Förskola/dagmamma:
- Barnet kan återgå till förskolan två dygn efter symtomfrihet. Kontrollprover är inte nödvändiga