Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

RS-virus sprider sig över landet

Annons

Runt om i landet ser sjukvården att många barn insjuknar med andningsbesvär. En epidemi av RS-virus florerar i hela landet så nu manar vården föräldrar att hålla spädbarn borta från köpcenter, bussar och spårvagnar.
– Den här epidemin är i paritet med tidigare när det gäller antalet insjuknade, men det är fasförskjuten. Normalt nås kulmen vid utbrott av RS-virus i november och december. Nu har vi inte nått kulmen i epidemin än, trots att vi är inne i mars, säger Henrik Almgren, verksamhetschef på barnakuten vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Under de senaste veckorna har akutmottagningen på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg haft en extremt hög belastning på grund av RS-epidemin. Totalt har mellan 170 och 180 patienter per dygn sökt till akuten, och av dessa är 75 små barn under två års ålder.
– Alla är inte så illa däran att de behöver läggas in. För närvarande har vi åtta patienter som får respiratorhjälp för att kunna andas, säger Henrik Almgren till Göteborgs-Posten.

Annons
Annons

Men samtidigt säger han att det är bra att man söker sig till barnakuten under tider då barnmottagningarna inom primärvården inte har öppet, som under kvällar och nätter, om man är orolig för sitt barn.
– Som alltid måste de svårt sjuka barnen prioriteras. Det medför långa väntetider eller hänvisning till andra vårdinstanser för de barn som inte har livshotande tillstånd.

RSV är en förkortning av Respiratory syncytial virus, och det är ett virus som ger en luftvägsinfektion. För spädbarn kan situationen bli allvarlig. De vanligaste symtomen hos de små barnen är framför allt andningsproblm, trötthet och svårigheter att äta. Smittsamheten är hög och dessutom överlever viruset länge på ytor och sprids därför även via händer, men RSV-virus smittar främst genom droppsmitta. Nu uppmanar Henrik Almgren, Thomas Arvidsson, barnhälsovårdsöverläkare vid primärvården i Göteborg och Ann Söderström, smittskyddsläkare på VG-regionen, att föräldrar till barn som är mindre sjuka att först vända sig till sin vårdcentral. Dessutom menar de att spädbarn bör hållas borta från miljöer där det finns risk att utsättas för smitta.
– Små barn är generellt mycket mottagliga för infektioner, i synnerhet under den kalla årstiden, säger Henrik Almgren.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.