Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Nya vaccinet ger klirr i kassan för läkemedelsföretag

Annons

Det nya vaccinet mot svininfluensan gagnar läkemedelsindustrin med mångmiljardbelopp. Ett vanligt influensavaccin kostar 35 kronor per dos, men nu ligger priset på 65 kronor, vilket gjort att notan för Sveriges beställning har blivit dyrare än beräknat.
– Det är en upphandling som skedde i konkurrens så den kommentar man kan ha är att i den här situationen finns möjligheter för läkemedelsbolagen att tjäna mycket pengar, säger Göran Stiernstedt, chef för vård och omsorg på Sveriges Kommuner och Landsting.

Konsekvenser av detta är bland annat att det blir dyrt för landstingen, menar Göran Stiernstedt. Styckpriset är ungefär det dubbla mot influensavaccin ett vanligt år. Och ett företag som kommer att tjäna stora pengar på vaccinet mot svininfluensan är Glaxo Smithkline, som Sverige nyligen beställt 18 miljoner doser från.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.