Nyhet | Infektion

Nya rön om hur virus smittar

Annons

Virus kan ha ett enormt tryck, så mycket som tio gånger högre än i en oöppnad champagneflaska. Det är en grupp forskare vid Lunds Universitet som menar att virus använder sitt inre tryck när de infekterar celler. Om forskarna har rätt så kan det leda till nya bekämpningssätt av virussjukdomar.
– Det här angreppssättet som vi studerar virus på, och synen på virus. Det skulle kunna revolutionera hela virusforskningen, säger Alex Evilevitch, doktor i fysikalisk kemi och den som lett forskningen vid Lunds universitet.

Det är en revolutionerande id&eacute som Alex Evilevitchs forskargrupp lanserar - nämligen att virus använder sig av det höga tryck som finns inne i viruset för att skjuta in sina arvsanlag i en värdcell. Forskarna har lyckats mäta den värme som utvecklas vid infektionstillfället, när viruset skjuter iväg sina arvsanlag. Kraften kommer enligt Evilevitch från att arvsanlaget i viruset är så pass hårt sammanpressat att arvsanlagets negativa bindningar repellerar varandra med stor kraft. Skulle det gå att minska detta tryck, med någon medicin, skulle alltså virusattacken kunna stoppas.

Annons
Annons

Hittills har de bara studerat ett virus men de ska fortsätta studera viruset som orsakar vinterkräksjukan. Ett av de största problemen med att hitta vaccin är att virus hela tiden förändras genom mutationer. Men Alex Evilevitch menar att det nya angripningssättet ska kunna stoppa virus även när de muterar.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons