Nyhet | Infektion

Ny mögelbakterie ger hopp om ny antibiotika

Mögelbakterier från Irland har väckt hopp om nya effektiva former av antibiotika. De tidigare okända mikroberna har visat sig kunna eliminera fyra farliga, resistenta bakterier, rapporterar Dagens Nyheter.


Publicerad den: 2019-01-02
Författare: Veronica Alvarez, Redaktör

Ny mögelbakterie ger hopp om ny antibiotika
Annons

Antibiotikaresistenta bakterier anses utgöra ett av de största hoten mot folkhälsan i världen. Beräkningar antyder att miljontals människor riskerar att dö varje år i världen runt år 2050 till följd av att de inte längre kan behandlas med antibiotika.

Läs även: När och hur smittar en förkylning?

Nu har det dock hittats viktiga fynd i jorden på Boho Highlands i Nordirland, en plats som länge haft rykte om sig att ha medicinska egenskaper. Studien gjordes av forskare vid Swansea University Medical School i Storbritannien och avslöjade att jorden innehåller en stam av bakterier tillhörande släktet Streptomyces som är effektiva mot fyra av de sex värsta antibiotikaresistenta patogenerna. Tester visar att de kan stoppa tillväxten av bland andra vankomycinresistenta enterokocker och meticillinresistenta stafylokocker. Exakt hur den nyupptäckta mikroben bär sig åt för att eliminera de farliga bakterierna är än så länge okänt.

Annons
Annons

Läs även: Detta bör du veta om säsongsinfluensan och vaccinet mot den

Den nya mögelbakteien har fått namnet Streptomyces sp. myrophorea vilket syftar på dess speciella doft som påminner om olja från vintergröna.


Mer om antibiotikaresistens

  • Enbart i Europa dör 25 000 personer varje år av resistenta bakterier och beräknas kosta den europeiska hälsovården 1,5 miljarder Euro. (6)
  • Nya beräkningar visar att bakterier kommer att ligga bakom ytterligare 10 miljoner dödsfall globalt fram till 2050 och kosta världsekonomin upp till 100 biljoner USD. (6)
  • Ur ett internationellt perspektiv ser antibiotikaresistensläget mycket bra ut i Sverige jämfört med i övriga delar av världen. (4)

    Källor

  • Dagens Nyheter - https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/mogelbakterie-ger-hopp-om-ny-antibiotika/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu