Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Konstgjord befruktning hjälper hivsmittade

Annons

Personer som lever i ett förhållande där en av parterna är hivsmittade kan avstå från att skaffa barn av rädsla för att även barnet ska smittas. Men nu visar erfarenheter från Danmark att konstgjord befruktning kan vara ett säkert alternativ. Varje år söker omkring 35 par hjälp, och resultat visar att risken för att barnet&nbspsmittas är minimal.
– Det är inget fel på de här barnen, det är fina tal på barnen vi följt genom åren sedan 2002, säger Tinne Laursen, hivrådgivare på Fertilitetskliniken i Århus.

I Århus Universitetshospital i Danmark ligger den så kallade spermatvätten och där tvättas sädescellerna rena från hiv för att sedan kunna inseminera ägg hos par där den ena eller bägge är hivsmittade. Det var år 2002 som denna typ av fertilitetshjälp började användas i Danmark och det har resulterat i att över 200 friska barn har fötts av hiv-infekterade föräldrar. Tinne Laursen berättar att de mycket hellre ger assistens till hivsmittade personer än att de försöker bli med barn på egen hand.

Annons
Annons

Danskarna räknar med att risken att överföra hivsmitta från mamma till barn eller från man till kvinna är mellan 15 och 20 procent, utan behandling eller fertilitetshjälp. Men om de får hjälp att bli gravida och sköter sin behandling mot hiv, då uppskattar Århus Fertilitetsklinik att smittorisken håller sig mellan 0,1 och 0,2 procent.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.