Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Hygiensatsning i vården har gett resultat

Annons

Under&nbspett år har antalet patienter som infekteras i samband med vård på sjukhus minskat med 42 000. Norrbottens läns landsting har lyckats bäst i landet genom att halvera sjukhusinfektionerna.
– Alla medarbetare ska göra rätt vid alla tillfällen för alla patienter. Dit hör att följa basala hygienrutiner och klädregler. Kortärmad arbetsdräkt, inga klockor och inga ringar. Använda desinfektionsmedel före att man möter patienterna. Det ser vi som stora framgångsfaktorer, säger Britta Svensson, patientsäkerhetssamordnare i Norrbotten.

Den satsning som gjorts sedan två år tillbaka för att öka patienternas säkerhet har med andra ord&nbspgett resultat. Under det senaste året har 42 000 färre drabbats av en infektion under sjukhusvistelse och det är totalt 220 färre dödsfall.
– Vi ser väldigt positivt på det här resultatet eftersom vi tolkar att detta är en spegelbild av allt det förbättringsarbete som sker ute i alla landsting och regioner. Vi ser en väldig systematik i det arbetet, säger Dag Ström, projektledare på Sveriges Kommuner och Landsting, till Ekot.

Men fortfarande får omkring var tionde patient en infektion under sjukhustiden, och de vanligaste sjukdomarna är urinvägsinfektion, lunginflammation, sårinfektioner efter operation men även allvarligare sjukdomar som blodförgiftning. Då allt färre drabbas av infektioner i vården kan resurser läggas på andra patienter.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.