Nyhet | Infektion

Harpest-utbrottet väntas växa ytterligare

Antalet rapporterade fall av harpest hos människor har stigit markant under slutet av juli och början av augusti. Då antalet sjukdomsfall vanligtvis är som störst under september så väntas utbrottet att växa de kommande veckorna, skriver Folkhälsomyndigheten.


Publicerad den: 2019-08-12
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

hare
Annons

Folkhälsomyndigheten har hittills tagit emot 212 anmälningar om harpest hos människor, vilket är betydligt mer än ett medelår menar myndigheten.

De flesta sjukdomsfallen har rapporterats in från Dalarna, Gävleborg och Örebro län. Men nu ses även en ökning i Västerbottens och Norrbottens län.

LÄS OCKSÅ: Symtom och tecken på harpest

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Sjukdomsfallen tros öka de kommande veckorna

Antalet sjukdomsfall är vanligtvis som störst under september månad och därför förväntas utbrottet växa ytterligare under de närmaste veckorna.

Sjukdomen har hittats i döda harar

Tidigare i augusti informerade Statens veterinärmedicinska anstalt om att sjukdomen har hittats i döda harar i Norrbotten, Västra Götaland och Dalarna, skriver Folkhälsomyndigheten.

 

Annons
Annons

    Källor

  • Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2019/augusti/okning-av-harpest-i-mellersta-och-norra-sverige/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu