Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Fler inom beroendevården får behandling mot hepatit C

Tidigare har personer inom beroendevården haft dålig tillgång till vård för hepatit C. Men ett nytt projekt på Sahlgrenska universitetssjukhuset gör det nu möjligt att ge fler behandling mot infektionen.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-05-02

Annons

– Innan projektet drog igång såg vi att endast hälften av de personer inom gruppen som hade en aktiv hepatit C-infektion hade kontakt med infektionskliniken, säger Simon Larsson, läkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och ansvarig för projektet.

Obehandlad hepatit C kan leda till skrumplever och levercancer men sedan några år tillbaka finns effektiv behandling som i stort sett botar alla som får den. Infektionen är vanligt förkommande hos personer som någon gång i livet injicerat droger. Samtidigt har dessa personer länge haft dålig tillgång till vård och behandling.

Därför bestämde sig Simon Larsson och hans kollegor för att starta ett projekt som tar vården närmare patienterna. Detta genom att flytta vården från Infektionskliniken till Substitutionsmottagningen.

Annons
Annons

– Genom att förflytta hepatit C-vården till Substitutionsmottagningen når vi många som vi annars inte hade nått, säger Simon Larsson.

Läs även: Hepatit C och rätten till att bli frisk

Redan börjat utreda och behandla hepatit C

Alla som kommer till mottagningen får testas för blodsmitta (hepatit B och C samt HIV) och om det visar sig att de har en infektion erbjuds kompletterande utredning och behandling, förklarar Simon Larsson.

– I dagsläget har vi utrett 20 personer som är smittade med hepatit C-virus och några har redan påbörjat behandling medan övriga kommer igång i år. Vi har även vaccinerat ett 40-tal personer mot hepatit B-virus.

Annons
Annons

Projektet är ett samarbete mellan Beroendekliniken, Infektionskliniken och Klinisk mikrobiologi och kunde realiseras tack vare ett bidrag från Västra Götalandsregionens Innovationsfond.

    Källor

  • Sahlgrenska akademin - http://news.cision.com/se/sahlgrenska-universitetssjukhuset/r/fler-far-behandling-mot-hepatit-c-genom-nytt-projekt,c2510423

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2018-05-31 19:28 (6 år sen)

    Bor i spånga levt med hepatit c i 25 år minst vilket sjukhus kan jag kontakta om hjälp med detta lever ett skonsamt liv nuförtiden fick det genom sprutnarkomani


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.