Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | HPV

Färre rätt till subventionerat HPV-vaccin

Det är inte längre en lika stor patientgrupp som får möjlighet till subventionerad vaccination för HPV. Det är verklighet sedan nya vaccinationsprogrammet från och med 21 april började gälla. Anledningen är Folkhälsomyndighetens nya riktlinjer.
Annons

Från och med den 21 april kommer vaccinet som skyddar mot fyra stammar av humant papillomvirus, stödjas ekonomiskt för patientgruppen kvinnor mellan 18 och 26 år. De meddelar Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket TLV. Tidigare gällde förmånen från och med 13 års ålder.

Läs också: Fortsatt många flickor tar HPV-vaccinet 

Folkhälsomyndighetens beslut styr 

Anledningen till reduceringen är Folkhälsomyndighetens nya riktlinjer för barnvaccinationsprogrammet som trädde i kraft i juni förra året. Enligt dem ska alla kvinnor upp till 18 år erbjudas kompletterande vaccin mot HPV. Innan dess erbjöds flickor i årskurs 5 och 6 vaccinet, men med de nya reglerna utökas alltså möjligheten.

Annons
Annons

Enligt förmånslagen får ett receptbelagt läkemedel mot en smittsam sjukdom inte ingå i läkemedelsförmånen om sjukdomen omfattas av ett nationellt vaccinationsprogram.

Läs också: Nära beslut om HPV vaccinering för pojkar

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.