Nyhet | HPV

Danmark inför hpv-vaccin för pojkar - Sveriges regering avvaktar

I dagarna meddelade den danska regeringen att man inför hpv-vaccinering även för pojkar, från 12 års ålder. Men i Sverige avvaktar man ännu. ”Det är en fråga vi jobbar aktivt med”, säger socialminister  Annika Strandhäll till Läkemedelsvärlden.


Elina webb ljusare
Publicerad den: 2018-09-07
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

I våras avslutades remissrundan om Folkhälsomyndighetens förslag om att även vaccinera pojkar mot humant papillomvirus, hpv. Majoriteten av remissinstanserna var positiva till förslaget, skriver Läkemedelsvärlden. Men den svenska regeringen avvaktar ännu.

– Det är en fråga vi jobbar aktivt med. Vi har nyligen fått in remissvaren och jag ser fram emot att ta frågan vidare men just nu bereder vi den i regeringskansliet, säger socialminister Annika Strandhäll, S, i ett mejlsvar till Läkemedelsvärlden.

LÄS MER: Quiz: Sex myter om HPV

Annons
Annons

Danmark inför vaccinering för pojkar

Ett land som däremot redan tagit beslut om frågan är Danmark, som nu kommer införa hpv-vaccinering för pojkar 1 juli nästa år.

– Det ska även bli intressant att se hur den danska implementeringen fungerar. Jag hoppas kunna diskutera frågan med min danska kollega sundhetsminister Ellen Trane Nørby efter valet, säger socialministern.

    Källor

  • Läkemedelsvärlden - http://www.lakemedelsvarlden.se/annu-inget-beslut-om-hpv-vaccin-for-pojkar/

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons